Ilustrační foto: Pixabay

S depresí či úzkostí se podle zdravotních pojišťoven léčí v ČR 700.000 lidí

S depresí či úzkostí se podle údajů Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) léčí v ČR téměř 700.000 lidí. Spotřeba léků rostla dvakrát po sobě meziročně o sedm procent, rychleji než v předchozích letech. Za posledních 20 let se spotřeba antidepresiv a anxiolytik zvýšila šestinásobně. Svaz o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Obecně lze vidět, že každoročně spotřeba léků rostla o pět procent, v posledních dvou letech dokonce o sedm procent, což nejspíš souvisí s náročnější společensko-ekonomickou situací podporovanou faktory jako covid, válka na Ukrajině nebo vysoká inflace, uvedla expertka pro zdravotní politiku svazu Ludmila Plšková.

Počet lidí, kteří vyhledali pomoc v souvislosti s depresemi či úzkostmi, se za poslední dva roky ztrojnásobil a dnes již úzkostnou poruchou nebo depresí trpí zhruba každá desátá žena a asi šest mužů ze sta. Na vině mohou být i zesílené stresové faktory jako epidemie covidu, válka na Ukrajině nebo prudké zdražování.

Deprese je závažná, dlouhotrvající porucha psychiky projevující se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pokleslými náladami jedince a patologickým smutkem. Úzkost je kombinace emocí, zahrnující strach, zlé předtuchy a obavy. Obvykle je doprovázena fyzickými příznaky, jako jsou bušení srdce, pocit nevolnosti, bolest na hrudi, zkrácené dýchání nebo chvění rukou.

Spotřeba antidepresiv byla podle zprávy Centra ekonomických a tržních analýz v roce 2019 v ČR více než 64 dávek na 1000 obyvatel každý den. „Potěšitelné je, že se častěji předepisují moderní antidepresiva, především selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, které mají méně nežádoucích účinků než dříve používané léčivé přípravky. Výsledkem je u léčených lidí lepší kvalita života,“ dodala Plšková.

-čtk-