Foto: Pixabay

Vláda podpořila úhradu dalších antibiotik ze zahraničí

Vláda v čele s premiérem Petrem Fialou souhlasila s úhradou dalších druhů zahraničních antibiotik z veřejného zdravotního pojištění kvůli výpadkům některých druhů léčiv. Některé z těchto léků se platí už od začátku února. Ministerstvo zdravotnictví také připravuje novelu zákona o lécích, která by uložila výrobcům povinnost zachovávat u léčiv na předpis zásoby na dva měsíce.

„Díky tomu rozhodnutí budeme schopni dovézt dalších 25 000 balení antibiotik,“ řekl Fiala na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Situace je podle něj způsobena zapříčiněna mnoha faktory – od výpadků ve výrobě léků po zvýšenou nemocnost občanů. Stejnému problému podle něj čelí většina evropských zemí. Vláda schválila možnost dovozu a úhrady těchto léčiv už v lednu. Distributoři je přivezli například ze Slovenska nebo Portugalska a pojišťovny za ně platí kolem 150 až 200 korun za balení, což je řádově o koruny víc než u běžných dodávek do Česka.

Povinnost informovat o zásobách léků

Novela zákona o léčivech, kterou chce ministerstvo předložit v březnu, dává lékárnám, distributorům a výrobcům léčiv povinnost u vybraných léků informovat o skladových zásobách. Výrobci by také měli mít povinnost držet léky v zásobě. Asociace sdružující firmy, kterých se návrh týká, však návrh kritizovaly. Podle ministra zdravotnictví Válka je kritika očekávatelná a o připomínkách chce s firmami dál jednat. „Budu trvat na tom, aby u firem, které mají opakovaně výpadky, byla zásoba na dva měsíce. U těch, které mají stabilní dodávky, na jeden měsíc,“ upřesnil ministr zdravotnictví.

Novela zákona o léčivech a aktivní léková politika ministerstva podle premiéra dlouhodobě zlepší výpadky léků. „Tato dvě opatření zajistí lepší zjišťování léků ve skladech nebo povinnou kritickou zásobu léků na dva měsíce,“ dodal.

ČTK