FN Plzeň letos chystá mimo jiné nákup operačních stolů do 12 sálů. Foto: FN Plzeň

Fakultní nemocnice Plzeň letos investuje 1,4 miliardy Kč, sedminu svého obratu

Investice za zhruba 1,4 miliardy korun připravila na letošní rok Fakultní nemocnice (FN) Plzeň, největší zdravotnické zařízení jihozápadních Čech. Je to zhruba sedmina předpokládaného ročního obratu nemocnice, který má být asi 10,5 miliardy korun, o 500 milionů víc než loni. Nemocnice bude investovat do provozu, ale také například do operačních sálů nebo do metabolické jednotky intenzivní péče, řekl dnes ČTK ekonomický náměstek nemocnice Jakub Wendler.

Na investicích se bude FN z větší části podílet vlastními prostředky. „Z vlastních zdrojů budeme investovat 750 milionů a dalších 650 milionů korun je připraveno z dotačních titulů. Jednou z nejzásadnějších investic je již započatá rekonstrukce metabolické JIP na I. interní klinice za 120 milionů korun,“ uvedl Wendler. Chystá se také nákup nových operačních stolů do 12 operačních sálů, obnova endoskopického vybavení a přístrojového vybavení laboratoří. Zásadním vylepšení čeká technologické pozadí ekonomického informačního systému. „Některé projekty jsme zahájili už minulý rok, například kompletní rekonstrukce Transfuzního oddělení, včetně obnovy vybavení, přišla téměř na 20 milionů korun,“ doplnil ředitel FN Václav Šimánek. Počítá se například také s novým parkovištěm pro 39 aut před onkologií.

Rekonstrukci za zhruba 15 milionů korun mají letos před sebou výtahy, kterých je v obou areálech nemocnice 111. První přijdou na řadu výtahy pro přepravu pacientů na operační sály na Lochotíně nebo výtahy v očkovacím centru na Borech. Chystá se také výměna asi 80 požárních dveří nebo pokračování opravy vnější zdi kolem areálu bývalé vojenské nemocnice.

Asi polovinu výdajů představují osobní náklady. Ve FN je 5188 zaměstnanců, průměrná měsíční mzda lékaře byla loni 112.153 korun, všeobecné sestry 63.411 korun. Téměř čtvrtinu celkových nákladů FN ročně spotřebuje na léčivé přípravky, na spotřební zdravotnický materiál jde téměř desetina celkových výdajů.

Velké investice měla FN i loni. Otevřela například novou Psychiatrickou kliniku za bezmála půl miliardy korun, díky projektu React EU se modernizovala i další pracoviště. Na kardiologii a kardiochirurgii nemocnice pořídila čtyři nové echokardiografy za 20 milionů korun, na onkologii se za 50 milionů korun obnovila deset let stará technologie a operační sály dostaly nové přístroje za 58 milionů. „

Tak zvané O´ rameno naviguje lékaře při neurochirurgické operaci páteře a dokáže snímkovat přímo na sále během zákroku. Zároveň dva speciální mikroskopy slouží neurochirurgům při náročných operacích mozku,“ popsal Šimánek. Obnovy za 200 milionů korun se loni dočkalo také vybavení na radioterapii, největší položkou byl nákup lineárního urychlovače. FN loni pořídila také novou angiolinku pro intervenční výkony s 3D a CT zobrazením, které pomáhá například i při vyšetřování silně obézních pacientů se zvýšeným množstvím volné tekutiny v dutině břišní.

Fakultní nemocnice Plzeň loni provedla 1,032.262 ambulantních vyšetření, 59.210 hospitalizací a 3081 porodů.

-čtk-