Foto: ZZSJMK

Jihomoravský kraj dostane dotace 232 milionů na výstavbu stanovišť záchranky

Jihomoravský kraj obdrží dotace asi 232 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí na stavbu výjezdových stanovišť záchranářů. Nové základny podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka z KDU-ČSL zkvalitní zázemí záchranářů. Především ale zkrátí dojezdové časy a zvýší úroveň přednemocniční péče v širokém okolí. 

Peníze podle Zámečníka z KDU-ČSL pomohou s výstavbou rozestavěných základen v Bučovicích, Slavkově u Brna, Kyjově, Mikulově, Veselí nad Moravou a dotace půjde i na základnu v Boskovicích, která byla otevřena ve čtvrtek. „Jde o mimořádnou pomoc. Každá z těchto základen byla navržena a staví se jako nízkoenergetická,“ dodal.

V Boskovicích pokryje dotace téměř 30 milionů z 81 milionů korun. Stejné náklady jsou i v Bučovicích, kde je dotace ve výši 43,3 milionu. Ve Slavkově bude základna za 45 milionů a dotace činí 23,4 milionu, v Mikulově pokryje skoro 44 milionů z celkových téměř 81 milionů korun. Ve Veselí vzniká stanoviště za 85 milionů a podpora pokryje 45 milionů.

„Těší mě, že záměr vystavět nové výjezdové základny měl a má na jihu Moravy širokou podporu napříč politickým spektrem. Musím proto poděkovat předchozímu vedení kraje, které celý projekt nastartovalo,“ uvedl Zámečník. Nyní kraj vede koalice v čele s KDU-ČSL, předtím byla u moci koalice vedená hnutím ANO.

Jihomoravská záchranná služba má v kraji 23 výjezdových stanovišť včetně letecké. Letos se počet o jednu zvýší po zahájení provozu na nové základně v Miroslavi na Znojemsku.

ČTK