CEO of VZP Zdeněk Kabátek.

Kabátek: Chceme platit za výsledek, ne za pobyt v systému

Zdravotní pojišťovny mají podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka formovat, měnit a inovovat systém zdravotnictví a zodpovídat za to, že bude dlouhodobě udržitelný. Šéf největší tuzemské zdravotní pojišťovny to řekl včera na druhém ročníku summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví, který pořádá Zdravotnický deník. Kabátek považuje inovace v oblasti léčivých přípravků za zvládnutou. Centrová péče podle něj už není po 11 letech žádným strašákem. „Problémem zdravotnictví je plošné navyšování mezd nebo plošné navyšování úhrad, ale určitě ne centrová péče,“ uvedl ředitel naší největší zdravotní pojišťovny. Složitější je situace u zdravotnických prostředků, ale i tam přichází VZP s iniciativou v podobě nové metodiky.

„Ve zdravotních pojišťovnách vnímáme naši roli jako významného nositele vlivu v systému českého zdravotnictví, ne jako úřad nebo přerozdělovnu peněz. Pojišťovna je subjekt, který má zdravotnictví formovat, měnit a inovovat a zodpovídat za to, že bude dlouhodobě udržitelné,“ řekl Kabátek.

Od toho se podle něj odvíjí i to, jak by měly zdravotní pojišťovny fungovat. „Odmítám, aby pojišťovna byla pouhým plátcem, aby jen přerozdělovala vybrané prostředky zdravotního pojištění bez toho, aby od systému očekávala něco zpět. Proto si myslím, že by se v souvislosti s pojišťovnami mělo používat spíše sloveso investovat, než hradit. Protože každý, kdo investuje, očekává, že mu to přinese nějaký finanční nebo kvalitativní benefit,“ glosoval ředitel VZP.

Zleva premiér České republiky Petr Fiala, vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle něj jsou tuzemské pojišťovny připravené pomáhat systém zdravotnictví měnit: „Nechceme ho měnit revolučně, ale postupně a s cílem dosahovat lepší dostupnosti zdravotních služeb, zvyšovat jejich kvalitu, investovat takovým směrem, abychom zajistili vysokou dostupnost léčivých přípravků, zdravotnických prostředků a nových technologií.“

Ředitel VZP mluvil i o personální medicíně, která je podle něj nožem se dvěma ostřími. „Představuje výzvu v oblasti nákladů, ale i příležitost v tom, že po výrazné investici v začátku nám může snížit náklady v budoucnu.“ Pojišťovny podle šéfa VZP investují i do zlepšení organizace péče. „Tak, aby byl pacient včas informován a edukován o možnostech prevence, ale také, aby byl včas diagnostikován, včas a úspěšně léčen a případně i včas přesunut do systému následné péče. To vede k tomu, že systém šetří prostředky a získáváme prostor, abychom se věnovali inovacím“ uvedl Kabátek.

Inovace ve čtyřech oblastech

Nutné jsou podle něj i investice do sítě zdravotnických služeb. „Zbývá ještě odvést velký kus práce směrem k primární péči, která je základem jakéhokoli systému zdravotnictví. Musíme jasně definovat, jaké má mít primární péče kompetence a jaká je její role a také identifikovat problémy, které v primární péči vznikly generačně kvůli systému vzdělávání a také kvůli tomu, že debata o této problematice intenzivně začala až v posledních několika letech.“ O tom ostatně před Zdeňkem Kabátkem mluvil ve svém projevu na summitu i premiér Petr Fiala.

Publikum druhého dne summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.

Inovace ve zdravotnictví by se podle Kabátka měly v zásadě dít ve čtyřech oblastech, kterými jsou léčivé přípravky, zdravotnické prostředky, elektronizace a telemedicína a inovativní úhradové modely. „Oblast léčivých přípravků máme zvládnutou, máme v ní nastavené procesy, jsme v ní úspěšní. A ta úspěšnost je měřitelná a odargumentovatelná minimálně tím, že jsme v dostupnosti vysoce inovativních léků na předních místech mezi státy Evropské unie,“ řekl Kabátek. Důkazem, že jsme v oblasti léčivých přípravků úspěšní, je podle ředitele VZP to, že kolem roku 2012 byla „velkým strašákem“ centrová péče. „Existovaly analýzy, z nichž vycházelo, že centrová péče systém zdravotnictví zničí a bude absolutně fatální pro růst nákladů. A dnes, po jedenácti letech vidíme, že centrová péče žádným strašákem není, že ji máme perfektně zvládnutou. Problémem zdravotnictví je plošné navyšování mezd nebo plošné navyšování úhrad, ale určitě ne centrová péče,“ dodal.

V oblasti zdravotnických prostředků je podle Kabátka situace jiná. „V posledních letech byla diskuse o tom, jak mají inovace vstupovat do úhrad, velmi komplikovaná. Oblast zdravotnických prostředků je ale zároveň charakteristická i tím, že se toho v ní v posledních několika málo letech hodně odpracovalo. A kromě toho, že vznikla nová legislativa, která řeší zdravotnické prostředky na poukaz, jsme nastavili metodiky a procesy, které jsou jasné, srozumitelné, pochopitelné, rychlé a předvídatelné a dostáváme se do nějakého závěru, kdy by měla být práce v oblasti zdravotnických prostředků podobná té v oblasti léčivých prostředků,“ řekl šéf VZP.

Zleva generální ředitel Zentiva ČR Boris Sananes, generální ředitel Roche ČR Erik Lundgren, premiér ČR Petr Fiala, vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Náraz do zdi nehrozí

Další oblastí je elektronizace a telemedicína. „To je věčné téma českého zdravotnictví. Když ale pozoruji kroky ministerstva zdravotnictví, tak začínám věřit, že se nám skutečně podaří odstartovat proces elektronizace a digitalizace zdravotnictví. A že se nám díky tomu povede dojít k významným úsporám v oblasti nadbytečné péče, duplicitních výkonů a dalších nešvarů českého zdravotnictví,“ konstatoval Kabátek, podle něhož posun v této oblasti přinese profit nejen plátcům, ale všem subjektům v českém zdravotnictví.

Poslední oblastí, která je podle ředitele VZP v Česku teprve v začátcích, je využití inovativních úhradových modelů. „Léta se bavíme o tom, že by součástí zdravotní služby měla být i kvalita, úspěšnost a potřebnost, ale nikdy jsme to nepromítli do praxe – jsou tu více i méně úspěšné pokusy,“ řekl šéf VZP a zmínil aktivity Kanceláře zdravotního pojištění, ale dodal, že „je to nástroj pro benchmark, ale ne pro úhrady“. „Naší ambicí je přinést do systému něco, co by skutečně naplňovalo naši ambici platit za výsledek – za efektivně léčeného a vyléčeného pacienta a za jeho výsledek, ne za jeho pobyt v systému a léčbu, ale za výsledek. V současné době chceme nastartovat diskusi s poskytovateli, zejména v akutní lůžkové péči v oblasti ověřování takové péče v praxi – to je novinka, se kterou přicházíme a kterou bychom rádi v příštích letech prosadili,“ uvedl Kabátek.

Kuloární diskuse o přestávce mezi jednotlivými bloky summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.

„Zdravotní pojišťovny v České republice jsou připraveny na výzvy, které nás čekají. Máme ambici být skutečně pojišťovnami, tedy těmi, kteří systém formují, dosahují vyšší efektivity, systém řídí a zajišťují pacientovi správný průběh jeho léčby,“ řekl ředitel VZP. „A mohu – až trochu velkoústě – prohlásit, že se budoucnosti nebojím. Že pokud se nám bude dařit stejně jako v minulosti, tak tady žádný náraz do zdi nehrozí a že jsme schopni systém udržet trvale finančně stabilní,“ uzavřel svou úvahu Zdeněk Kabátek.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za podporu summitu společnostem Roche, Zentiva, ORCZ, Medtronic, Medicalc, Novartis, Alk, Akeso, EUC, MyCom, Satum a zdravotním pojišťovnám VZP, ZP MV a RBP.