Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Foto: Radek Čepelák

Náměstek Dvořáček na summitu Zdravotnického deníku: Implementace nařízení o EHDS bude bolet, ale potřebujeme ji

Implementace zásadního evropského nařízení, finance alokované do elektronizace zdravotnictví v rámci Národního plánu obnovy a celková změna nastavení systému tuzemského zdravotnictví. To vše by mohlo pomoci k tomu, aby zhruba v roce 2025 byla zdravotnická dokumentace vedena elektronicky a aby byla efektivně sdílena mezi poskytovateli. Na druhém ročníku summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví, který pořádá Zdravotnický deník, o tom mluvili náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček a vrchní ředitel pro informační a komunikační technologie ministerstva zdravotnictví Milan Blaha.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček na summitu upozornil na úzkou provázanost aktivit ministerstva zdravotnictví se zásadní legislativní změnou, o níž se právě diskutuje na úrovni Evropské unie – tedy vznik evropského prostoru pro sdílení zdravotnických dat (European Health Data Space – EHDS). „Považujeme to za změnu, která nás částečně nuceně posune dopředu. Jde o nařízení, takže se pochopitelně nevyhneme ani jeho realizaci na národní úrovni. A jak standardizace, tak to, co nejvíce rezonuje – tedy pacient a jeho data ve středu konfliktního zájmu, nejen ve smyslu poskytnutí lepší zdravotní péče při plánování a řízení zdravotnictví, ale zároveň dostupnost dat pro konkrétního pacienta i jeho lékaře za všech podmínek a okolností, je něco, co se musí promítnout do toho, co už dnes děláme i co připravujeme. A to bez ohledu na to, jak bude ve finále EHDS vypadat. Změny, které proběhnou, samozřejmě budou ještě zásadní, nicméně jádro, předpokládám, zůstane a bude určovat, jak bude organizace zdravotnictví vypadat nejen v České republice, ale v celé Evropě,“ řekl Dvořáček.

Účastníci diskuse v bloku věnovanému Digitalizaci zdravotnictví a nemocničním informačním systémům. Zleva: náměstek ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Antonín Hlavinka, ředitel Medicalc software Vít Bureš, náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, vedoucí integračního týmu OR-CZ Svatopluk Beneš, náměstek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Petr Foltýn. Na obrazovce prostřednictvím videohovoru zúčastněný ředitel sekce informačních a komunikačních technologií na ministerstvu zdravotnictví Milan Blaha.

Bude to bolet, ale jiná cesta není

Dvořáček míní, že způsob implementace EHDS bude do značné míry násilný, ale dodává: „Evropa bohužel nemá šanci postupovat jinak, než touto lehce násilnou formou, protože jinak u zdravotnických dat nedojde k posunu… EHDS je naprosto zásadní nástroj, který nám pomůže evropské zdravotnictví do budoucna plánovat a jeho zdroje, kterých budeme mít pravděpodobně čím dál tím méně, řídit lépe než dnes, neefektivní místa odřezávat a věnovat se skutečně jen tomu, co ve zdravotnictví potřebujeme. Je to nesmírně ambiciózní, nesmírně drahé a bude to bolet, ale nemyslím, že by Evropa měla jinou možnost, jak dosáhnout toho, aby členské státy v elektronizaci zdravotnictví postoupily.“

Za naprosto klíčový nástroj digitalizace v českém zdravotnictví považuje Jakub Dvořáček Národní plán obnovy. „I proto je jeho poměrně velká část – okolo 1,3 miliardy korun – dedikována do oblasti IT a posílení kapacit ministerstva i kapacit zdravotnických zařízení. „Je to úžasný dar a úžasná příležitost a nástroj tlaku na nás na všechny, aby implementace proběhla tak jak má, zároveň to ale vytváří obrovská rizika pro celou Českou republiku z hlediska případného vracení peněz,“ vysvětlil Dvořáček s tím, že Národní plán obnovy je provázán napříč jednotlivými sektory a „havárie v jednom sektoru znamená havárii celého Národního plánu obnovy“.

Publikum prvního dne summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.

Národní plán obnovy není podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka jen zcela zásadním programem pro celé české zdravotnictví, ale i ideálním impulzem ke změnám na ministerstvu. „Tím, že Národní plán obnovy částečně implementuje ministerstvo zdravotnictví a jemu podřízené organizace, je to pro nás obrovská příležitost, jak posunout a změnit své vnitřní kapacity – a to nejen kapacity technické a technologické, ale i lidské,“ uvedl náměstek ministra. Podle něj díky tomu vznikne na ministerstvu nová kapacita, která bude poskytovat podporu přímo řízeným organizacím i dalším zdravotnických zařízením, které budou benefitovat z cílených evropských výzev.

Aby pacienti neběhali mezi poskytovateli s papíry

O tom, co nás v rámci elektronizace zdravotnictví v nejbližších letech čeká, promluvil na summitu ředitel sekce informačních a komunikačních technologií na ministerstvu zdravotnictví Milan Blaha. „V rámci elektronizace zdravotnictví máme vlastně stejný deadline jako Národní plán obnovy – tedy přelom let 2025 a 2026. Do té doby jsme si vytyčili úkoly a předpokládané výstupy, které by měly vzniknout,“ řekl Blaha. Tyto úkoly dělí do tří základních skupin – naplnění povinností dle zákona č. 325/2021 o elektronizaci zdravotnictví, kybernetická bezpečnost a ostatní služby elektronického zdravotnictví.

Účastníci další diskuse, tentokráte na téma telemedicíny, na summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví. Zleva: Spoluzakladatelka Mindwell Jelena Holomany, ředitel OR-CZ Michal Mačát, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Nosek, CEO Infini One Václav Vachta, statutární zástupce ředitele ÚZIS Vladimíra Těšitelová a ředitel Nemocnice Havířov Norbert Schellong.

Za jednu z priorit digitalizace, která se navíc také prolíná s EHDS, považuje Blaha to, aby byla elektronická dokumentace vedena elektronicky a byla sdílena mezi poskytovateli. „Chceme umožnit bezpečné elektronické sdílení a výměnu zdravotních dat mezi poskytovateli a pacienty tak, aby pacienti neběhali mezi poskytovateli s papíry jako jsou propouštěcí zprávy, ale aby sdílení bylo flexibilní, jednoduché a také standardizované. Pak máme prostor postupně jednotlivé procesy optimalizovat a dělat je automatizovaně. A práci když už nešetřit, tak alespoň nepřidávat. To je stav, do kterého se chceme dostat,“ uzavřel Blaha, podle něhož je možné do roku 2025 takového stavu dosáhnout.

Jakub Němec

Kuloární diskuse o přestávce mezi jednotlivými bloky summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.
Program prvního den summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví přilákal velké množství účastníků.
Přátelská atmosféra prvního dne summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.