Pardubická nemocnice. Foto: Nemocnice Pardubického kraje

Pardubická a Chrudimská nemocnice opět bez ředitele, Maňaska skončil ve zkušební době

Oblastní ředitel Pardubické a Chrudimské nemocnice Jan Maňaska, který do funkce nastoupil loni v prosinci, ji v pondělí opustil. „Ukončil svůj pracovní poměr ve zkušební době,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová pro Mladou frontu Dnes. Získat manažera na pozici oblastního ředitele nemocnic se Pardubickému kraji a vedení nemocnice dlouhodobě nedaří, na manažerské pozici se v posledních letech vystřídalo několik lidí.

Důvodem Maňaskova odchodu byl fakt, že nechtěl být jmenován do čela projektového týmu pro výstavbu urgentního příjmu v Pardubicích. Vedení nemocnice na tom ale trvalo. V Pardubicích nyní vzniká nový centrální urgentní příjem, který bude stát přes dvě miliardy korun. Stavební část by měla být hotová letos. Během příštího roku by se měl komplex vybavit a zahájit provoz.

Získat manažera na pozici oblastního ředitele nemocnic v Pardubicích a Chrudimi se Pardubickému kraji a vedení nemocnice dlouhodobě nedaří. Když na konci roku 2020 rezignoval oblastní ředitel pro západ kraje Miroslav Sirový, trvalo rok a půl, než na jeho místo nastoupil Jan Marounek. Ve funkci byl necelý měsíc, protože utrpěl při nehodě v létě loňského roku vážné zranění.

V prosinci 2022 jej nahradil Jan Maňaska. Oblastní ředitel dvou nemocnic bude chybět i proto, že Chrudimská nemocnice čelí vážným personálním problémům. Loni v létě přestalo fungovat lůžkové interní oddělení, nový ředitel měl za úkol jeho chod v nějaké formě obnovit.

ČTK