Ilustrační foto: Freepik

Populární umělé sladidlo zvyšuje riziko mrtvic a infarktů, varují vědci

Erythritol se v posledních letech stal oblíbeným u lidí, kteří holdují zdravé výživě nebo se snaží zhubnout. Na rozdíl od jiných umělých sladidel totiž prochází tělem téměř beze změn, takže se příjem kalorií a sacharidů po jeho požití blíží nule. Výjimečný je i tím, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vliv ani na výši hladiny inzulinu. Nad velebeným erythritolem se ale stahují mračna – podle nové studie amerických vědců je jeho užívání spojeno se srážením krve a u lidí v rizikových skupinách výrazně zvyšuje riziko mrtvice nebo infarktu.

Umělá sladidla jsou v posledních několika desetiletích stále populárnější, stávají se běžnou přísadou v nápojích a potravinách a jsou považována za zdraví prospěšnější než klasický cukr. Jejich míra užití je dnes již natolik masivní, že byla jejich přítomnost zjištěna dokonce v podzemní vodě i ve vodě distribuované vodovody do domácností. Umělá sladidla jsou také často doporučována pacientům s metabolickými chorobami, včetně diabetu druhého typu a obezity, protože mohou zlepšit kontrolu glykémie a pomoci hubnout. „I když jsou ale regulačními úřady obecně považována za bezpečná, o jejich dlouhodobých účincích na zdraví je toho známo jen málo a jejich kardiovaskulární rizika byla zkoumána jen zřídka,“ upozorňuje odborný text Umělé sladidlo erythritol a riziko kardiovaskulárních příhod, který byl publikován v časopise Nature Medicine a na který upozornil web CNN.

Nebezpečné krevní sraženiny

Erythritol si přitom mezi umělými sladidly užívá výsadního postavení. Jeho tajemství spočívá v tom, že ho lidský organismus není schopen metabolizovat a většinu ho vyloučí močí. Díky této vlastnosti bývá často charakterizován jako „nevýživné sladidlo“ a jeho popularita stále stoupá. Experti předpovídají v příštích pěti letech jeho zdvojnásobení podílu na trhu v odvětví sladidel. Už dnes je přitom jeho užívání při zpracování potravin a nápojů tak časté, že jeho denní příjem dosahuje u některých lidí 30 gramů denně, upozorňuje článek v Nature Medicine.

Rizika užívání erythritolu jsou přitom značná. Vědci z Centra pro kardiovaskulární diagnostiku a prevenci na americkém Cleveland Clinic Lerner Research Institute zjistili, že u lidí s existujícími rizikovými faktory pro srdeční onemocnění, mezi něž patří třeba i cukrovka, hrozí dvakrát vyšší pravděpodobnost srdečního infarktu nebo mrtvice, pokud je v jejich krvi přítomna vysoká hladina erythritolu. „Při hladině erytritolu v krvi v rozmezí horních 25 procent ve srovnání s dolními 25 procenty, existuje zhruba dvojnásobně vyšší riziko srdečního infarktu a mrtvice. Je na stejné úrovni s nejsilnějšími kardiálními rizikovými faktory, jako je cukrovka,“ uvedl vedoucí autor studie Stanley Hazen, který je zároveň ředitelem zmíněného Centra pro kardiovaskulární diagnostiku a prevenci.

Vědci nejdříve sérií laboratorních testů a testů na zvířatech zjistili, že erythritol provokuje zvýšenou trombózu čili srážení krve. „Stupeň rizika přitom nebyl nízký,“ upozornil Hazen. Poté se zabývali i zkoumáním logického předpokladu, že erythritol způsobuje snadnější srážení krevních destiček. „Pozitivní souvislost pozorovaná mezi hladinami cirkulujícího erythritolu a rizikem trombotické příhody nás vedla ke zkoumání, zda erythritol ovlivnil funkci krevních destiček,“ stojí ve zprávě. A výzkum tento jejich předpoklad potvrdil.

„Zkoumali jsme účinek erythritolu na adhezi krevních destiček, která je počátečním krokem při tvorbě sraženiny, v lidské krvi za fyziologických pomocí mikrofluidního zařízení. Erythritol vyvolal významné zvýšení rychlosti adheze krevních destiček závislé na kolagenu a tvorby trombu. Vliv erythritolu na potenciál trombózy in vivo jsme poté zkoumali u myší sledováním jak rychlosti tvorby sraženiny, tak doby do zastavení průtoku krve pomocí modelu poškození karotidové tepny,“ konstatuje zpráva. Vědci zjistili, že zvýšení hladiny erythritolu vyvolává výrazné zvýšení rychlosti tvorby trombu a výrazné zkrácení doby do zastavení průtoku krve po arteriálním poranění. Vzniklé sraženiny se přitom mohou odlomit a putovat krevním oběhem do srdce, což může vyvolat infarkt, nebo do mozku, kde může dojít k vyvolání mrtvice.

Náhodný objev

„Zní to rozhodně varovně. Zdá se, že existuje riziko srážení vyplývající z užívání erythritolu. Bude samozřejmě potřeba provést další výzkum, ale mohlo by mít smysl prozatím omezit erythritol v naší stravě,“ komentoval pro CNN výsledky výzkumu Andrew Freeman, ředitel kardiovaskulární prevence nemocnice v Denveru.

Proti výsledkům výzkumu se naopak ohradil americká průmyslová asociace Calorie Control Council. „Výsledky tohoto výzkumu jsou v přímém rozporu s desetiletími vědeckého výzkumu, který ukazuje, že nízkokalorická sladidla – jako je erythritol – jsou bezpečná,“ uvedla asociace, podle níž by výsledky studie neměly být uplatňovány na obecnou populaci, protože účastníky výzkumu byli lidé již vystavení zvýšenému riziku kardiovaskulárních příhod. Evropská asociace výrobců náhradních sladidel se odmítla vyjádřit s tím, že studii nepřezkoumala.

Zajímavostí je, že objev spojení mezi erythritolem a kardiovaskulárními problémy byl naprosto náhodný a pro samotné vědce nečekaný. Tým kolem doktora Hazena měl za cíl najít neznámé chemikálie nebo sloučeniny v krvi člověka, které by mohly předpovědět riziko srdečního infarktu, mrtvice nebo smrti v příštích třech letech. A při analýzách 1157 vzorků krve u lidí s rizikem srdečního onemocnění objevil určitou látku. „Zdálo se, že hrála zásadní roli, ale nevěděli jsme, co to bylo. A pak jsme zjistili, že to byl erythritol,“ vysvětlil Hazen.

Pro potvrzení svého předpokladu následně tým vědců vyšetřil další téměř tři tisíce vzorků krve – 2100 nabraných v USA a 833 v Evropě. Asi tři čtvrtiny účastníků měly koronární onemocnění nebo vysoký krevní tlak a pětina z nich měla cukrovku. Více než polovinu vzorků tvořila krev mužů ve věku 60 až 70 let.

Jakub Němec