Foto: ODS

Praha bude pokračovat v budování sociálních služeb, řekla Udženija

Pražský magistrát musí i s ohledem na demografické prognózy pokračovat v rozvoji domovů pro seniory a dalších sociálních služeb a chce při tom spolupracovat s městskými částmi. V rozhovoru s ČTK to řekla nová primátorova náměstkyně pro sociální oblast a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS). Plánuje také pokračovat v přesunech klientů mimopražských sociálních zařízení do metropole, pokud o to budou mít zájem, je však podle ní nejprve nutné zajistit pro ně dostatek kapacit.

Praha bude podle náměstkyně muset zajistit místa v sociálních zařízeních a zejména v domovech pro seniory. V roce 2020 bylo v metropoli asi 27.000 lidí ve věku 85 let a více, zatímco podle prognóz to bude v roce 2050 asi 55.000. Je tak nezbytně nutné rozvíjet terénní, domácí i pobytové sociální služby, dodala Udženija.

Magistrát v současnosti žádný velký projekt nového domova pro seniory nemá, město chce podle náměstkyně podpořit městské části, které je připraveny mají. Těmi jsou například Praha 14, Praha 6 nebo Praha 2. Udženija dodala, že podle ní není důležité, jestli zařízení staví magistrát nebo městské části, podstatné je, aby vznikala a odpovídala na poptávku obyvatel metropole.

Udženija se loni dostala do sporu s tehdejší radní Milenou Johnovou (Praha Sobě) kvůli projektu přemisťování klientů 11 mimopražských domovů pro tělesně a duševně handicapované klienty zpět do metropole. V tom Udženija hodlá pokračovat, ve sporu podle ní šlo o to, že v Praze v současnosti není dost kapacit.

„Pokud kapacity v Praze nemáme, tak nemůžeme slibovat něco, co nemůžeme splnit. Jinak máme (s Johnovou) pohled stejný,“ řekla. Dodala, že projekt transformace mimopražských domovů bude pokračovat a není vyloučeno to, že některé skončí, určitě však ne všechny. „Jsou i zařízení, kde je poptávka po tom, aby zůstala. Opravdu ne všichni klienti chtějí do Prahy,“ řekla.

-čtk-