Foto: Pixabay

Sociální síť TikTok negativně ovlivnila dospívající. Trpěli tiky 

Lékaři po celém světě zaznamenali případy tiků, které se začaly objevovat u některých teenagerů po skončení lockdownu spojeného s pandemií koronaviru. Neobvyklou příčinou mělo být sledování videí na populární sociální síti TikTok. Tiky se často objevovaly u nezletilých, kteří na síti sledovali videa lidí s Touretteovým syndromem, píše New York Times. 

„Moji ordinaci začalo navštěvovat mnoho dospívajících s akutními výbušnými výkřiky a tiky,“ napsal na online fórum Americké neurologické akademie nejmenovaný doktor z Kansasu. Tam si této zprávy všimli specialisté z Univerzity v Calgary, doktorka Pringsheim a doktor Davide Martino. Typické příznaky Touretteova syndromu se pravidelně objevují spíše u chlapců a začínají už v raném dětství. Noví pacienti ale často končili v péči zdravotnických zařízení kvůli tikům, které se u nich objevily takřka přes noc. Postižení jedinci podle studie často na Tiktoku sledovali videa lidí s Touretteovým syndromem, například videa populární zpěvačky Billie Eilish.

„Všichni si uvědomujeme, že lidská mysl ovládá tělo,“ uvedla doktorka Isobel Heyman, psycholožka pro děti a dospívající v UCL Great Ormont Street Institutu dětského zdraví v Londýně, která jako první publikovala zprávu o vyskytnutí tiků v období pandemie. „Ale když jsou symptomy poněkud bizarní, jako například záchvaty, neschopnost chůze nebo těkavé pohyby, tak si říkáme, jak je možné, že mozek takové chování vygeneruje. Prostě to umí,“ řekla. V rámci léčby se teenageři setkávali s řadou specialistů – logopedem, dietetikem i psychiatrem. Na terapii mluvili o svém dětství, šikaně, trablích s genderovou identifikací i depresích, které pramenily z izolace během pandemie. Léčebný program na rehabilitační klinice ukazoval dětem, jak se správně znovu začlenit do reálného světa. 

Vlna tiků ze sociální sítě TikTok naštěstí začala brzy utichat. Když se teenageři pomalu vraceli zpátky ke svým životům před pandemií, nové případy tiků už se téměř neobjevovaly. Mnoho pacientů se zcela uzdravilo, což potvrzuje vysokou odolnost mladých lidí. „Dospívání je období rapidního sociálního a emočního vývoje,“ uvedla neuroložka Tamara Pringsheim, která se podílela na studii v Calgary.

Nejvíce pacientů s tikovou poruchou bylo transgender nebo nebinárních 

Doktor Martino a doktorka Pringsheim vytvořili minulé léto detailní registr 294 případů tiků na klinikách v Austrálii, Británii, Kanadě, Francii, Německu, Maďarsku, Itálii a ve Spojených Státech. Zajímalo je jediné: Proč byli někteří dospívající tak snadno ovlivnitelní tím, co vidí, a jiní vůbec?

Podle jejich výsledků bylo 87 procent pacientů trpících tiky ženského pohlaví. Může za to fakt, že ženy se dokáží vcítit do pocitů druhých lépe než muži? To prozatím nikdo neví. Podle výsledků studie ženské pohlaví také více trpí depresemi, úzkostmi a sexuálními traumaty. Překvapivý počet pacientů s takzvanými TikTok tiky bylo navíc identifikováno jako transgender nebo nebinárních. „Tito dospívající prožili ve svém životě a během pandemie opravdu těžké věci,“ řekl k problematice neurolog z New Yorku Z Paige L`Erario.

Většina dospívajících, která během izolace trpěla tiky, se po léčbě vrátila do normálního života. U těch, kteří odmítali svou diagnózu, se však zdravotní stav nezlepšil. Některým z nich se navíc začaly projevovat další symptomy jako například záchvaty nebo paralýzy. 

Tiky se vyskytly také u dospívajících v Česku

S tikovými poruchami se během covidové pandemie setkali lékaři také u dospívajících v České republice. „Během pandemie jsme skutečně zaznamenali jednotlivé případy výskytu funkčních tiků. Jednalo se zejména o vulnerabilní adolescentní dívky, u kterých jsme již dříve v průběhu času mohli pozorovat proměnlivé symptomy zejména z oblasti disociativních poruch,“ uvedla pro Zdravotnický deník Štěpánka Kicková, která působí jako vedoucí ambulance dětské psychiatrie v soukromém Institutu neuropsychiatrické péče (INEP) v Praze. „Tiková symptomatika u těchto pacientek nereagovala na specifickou léčbu, která se používá při léčbě tikových poruch a většinou sama v průběhu času odezněla, případně se objevily jiné symptomy,“ dodala.

-ns-