Foto: fshoq

V programovém prohlášení přibyla věta o lékové politice

Vláda na svém včerejším zasedání schválila upravenou podobu svého programového prohlášení. Pro zdravotnictví se zde ale příliš nezměnilo. Jedinou novinkou je reakce na problémy s výpadky léků, kdy byl do prohlášení nově zařazen příslib vlády, že vytvoří „systém pro uplatňování aktivní lékové politiky, který umožní lépe předcházet nenadálým výpadkům dodávek léků.“

Jak už ministr zdravotnictví Vlastimil Válek avizoval v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizi Prima, programové prohlášení vlády se v oblasti zdravotnictví vesměs nezměnilo. „Podařilo se daleko dřív schválit valorizaci úhrad za státní pojištěnce, tím pádem můžeme některé věci daleko rychleji posunout. Pokud jsme ve zdravotnictví úspěšnější, než jsme doufali, pak je škoda tam nedat další věci,“ řekl v pořadu Válek.

Výsledkem tak je, že v programovém prohlášení v oblasti zdravotnictví přibyla jedna věta. V kapitole Kvalita a dostupnost zdravotní péče je zařazena jako předposlední bod. „Vytvoříme systém pro uplatňování aktivní lékové politiky, který umožní lépe předcházet nenadálým výpadkům dodávek léků,“ slibuje zde vláda.

Ministerstvo zdravotnictví už přitom oznámilo, že chce změnit zákon o léčivech tak, aby mělo od výrobců včas informace o výpadcích léků, a také aby museli zajistit jejich dodávky dva měsíce po oznámení výpadku. Novela je nyní ve vnějším připomínkovém řízení. Pro akutní řešení problémů s výpadky léků pak ministerstvo zřídilo pracovní skupinu.

-mk-