Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Ministr Válek preferuje nabízení bonusů. Screeningy chce dát do úhradové vyhlášky

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se žádné zvyšování pojistného pro lidi, kteří se nevhodně starají o své zdraví, nechystá. Dnes to řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na televizi Prima. Ministr chce jít cestou bonifikací těch, kteří pravidelně chodí na prevence a žijí zdravě. Programové prohlášení vlády se měnit nebude, ale valorizace plateb za státní pojištěnce umožnuje udělat některé drobné změny navíc, dodal Válek.

„Je to slepá cesta, špatná cesta, nerealizovatelná cesta,“ smetl ze stolu návrh expertů ministerstva financí, o němž Zdravotnický deník již dříve informoval, a zároveň dodal, že malusy nemohou fungovat. „Je celý balík ekonomických návrhů, který se bude teprve projednávat Národní ekonomickou radou vlády. Jsem si jistý, že malusy v pojištění se projednávat nebudou.“ 

Ministr naopak zdůraznil důležitost prevence, kterou však řada lidí nevyužívá dostatečně. „My máme jeden z nejširších systémů screeningových programů. Bohužel zájem občanů o ty screeningové programy není dostatečný. My bychom chtěli, aby nám do screeningových programů vstoupilo podstatně více občanů,“ uvedl Válek a dodal, že chce, aby v letošním roce do úhradové vyhlášky ministerstvo velmi silně vstoupilo právě se screeningy, ještě více než v roce minulém.

Dieta pro celiaky a diabetiky hrazená ze zdravotního pojištění 

„Chceme, aby z peněz, které budeme mít, protože se podařilo prosadit valorizaci úhrad za státní pojištěnce, aby ze zdravotního pojištění byla hrazená část dietní stravy nebo zdravého stravování, například dieta pro celiaky nebo diabetiky,“ uvedl v souvislosti s dostupností zdravého stravování ministr zdravotnictví. Zaměřit se chce také na zdravější stravování ve školách, v sociálních zařízeních a v nemocnicích a na omezení sladkých nápojů. „Nápoje, které obsahují hodně cukru, ty by samozřejmě mohly být méně dostupné, a naopak bychom měli finančně podporovat ty nápoje, které jsou zdravé.“

Podle ministra zdravotnictví se programové prohlášení vlády v oblasti zdravotnictví měnit nebude, ačkoliv k pár drobným změnám podle něj dojde. „Podařilo se daleko dřív schválit valorizaci úhrad za státní pojištěnce, tím pádem můžeme některé věci daleko rychleji posunout, tak to budou spíš tyto změny. Pokud jsme ve zdravotnictví úspěšnější než jsme doufali, pak je škoda tam nedat další věci,“ uzavřel.

-ns-