medical doctor holding cannabis leaf and bottle of cannabis oil on white background.

Brněnská nemocnice u sv. Anny nabídne vlastní léky z konopí

Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) v Brně může od letoška využívat pěstírnu konopí také pro komerční účely. Léky, které zde připraví, by v nemocniční lékárně mohly být k dispozici již ve druhé polovině roku. Vedoucí Cannabis Facility Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA Václav Trojan informoval, že brněnská nemocnice je jediným státním zařízením, které má tuto licenci. Od letoška nově může pro léčbu využívat také extrakty z konopí.

„Jsme na přelomu nejen výzkumu, ale i komerce. Jsem rád, že to, co známe o přírodních materiálech, můžeme uplatnit v praxi a proti lékařskému předpisu nabídnout našim pacientům. V Česku jsme jediné státní zařízení, které tuto licenci má,“ uvedl na konferenci Konopí a věda Václav Trojan, vedoucí Cannabis Facility Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA. Komerční využití umožnila loňská novela zákona. Podle Trojana je v ČR maximálně deset držitelů této licence. Vedle FNUSA to jsou soukromé farmaceutické firmy.

Nově lze využít i extrakty z konopí

V Centru pro léčbu bolesti ve fakultní nemocnici loni předepsali konopí 320 pacientům. „Je to zhruba patnáct procent všech předpisů konopí v Česku. Poslední novinkou je, že od letoška můžeme užívat i extrakty z konopí, ale zatím není legislativně dořešené množství. Extrakty se mohou podávat lokálně pro léčení různých kožních onemocnění. Většinou pacienti konopí polykají, což je i světový trend,“ dodal vedoucí lékař centra Radovan Hřib.

Podle něj je Česko velmi progresivní, co se užívání léčebného konopí týče. „V porovnání s ostatními státy Evropy bych řekl, že jsme v horní čtvrtině. Samozřejmě legislativa to ovlivňuje, ale nejde o nějaké pěstování, ale o výrobu léku, takže podmínky musí být přísné,“ dodal Hřib s tím, že obecně lékařů, kteří konopí využívají, stále přibývá.

Pomáhá nejen při chronických bolestech

Konopí v Centru pro léčbu bolesti nejčastěji předepisují pro léčbu chronických bolestí, třeba zad či kloubů. Ale využívají ho také onkologové při nevolnostech a zvracení po chemoterapii či neurologové pro zmírnění příznaků například Parkinsonovy choroby.

Konference Konopí a věda se koná v Brně již poosmé, přednášejí na ní světoví odborníci na léčbu konopím. Mezi nimi je i nestor výzkumu konopí Lumír Hanuš, který působí v Izraeli. Hanuš řekl, že i když byl dříve proti, nyní vnímá, že pouze stoprocentní legalizace umožní pacientovi získat to, co potřebuje.

ČTK, -les-