Ilustrační foto: Freepik.com

Česko trápí nedostatek dětských lékařů, pohledy na příčiny i řešení se liší

Nedostatek dětských lékařů podle odborných společností pediatrů a neonatologů nevyřeší změna vzdělávání. Pediatrů získává atestaci dostatek, ženy však často nastupují do ordinací až po mateřské. Uvedli to dnes odborníci na tiskové konferenci České pediatrické společnosti (ČPS) České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Jiný názor má Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR (SPLDD), podle nějž v ČR zanikají desítky ordinací ročně, problém chce řešit návratem k samostatnému studijnímu oboru. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na jejich kongresu minulý měsíc uvedl, že o změnách vzdělávání chce jednat.

Samostatný studijní obor fungoval v letech 2004 až 2017. Podle předsedy ČPS Jiřího Bronského ale v těchto letech atestovalo nejméně lékařů v posledních 20 letech a ani praktických dětských lékařů obor neprodukoval dostatek. Studijní obory se spojily v roce 2017 a celkové počty studentů začaly stoupat po čtyřech letech, které studium pediatrie trvá.

Za nedostatkem dětských praktiků vidí Bronský odchod silné generace, která nastoupila do praxe v 90. letech, do důchodů. „Byla také omezená prostupnost lékařů z nemocničních oddělení. Nemohli si zakládat praxe, ale museli si dodělat vzdělání,“ uvedl. Proto podle něj chybí silná generace praktiků ve středním věku.

Chybí kolem 300 ordinací

Nyní si studium pediatrického kmene podle ČPS vybírá každý rok zhruba 200 mladých lékařů po ukončení studia, obor patří mezi nejoblíbenější. Podle člena výboru ČPS Zdeňka Šumníka i díky možnosti pracovat jak na lůžkovém oddělení, tak v ordinaci. „Pokud bychom ji nebyli schopni garantovat, tak se obávám, že by zájem o obor nebyl takový, jako je,“ řekl. V současné době vstupuje do zdravotnictví podle Bronského více než stovka pediatrů každý rok.

Podle předsedy Mladých lékařů Martina Kočího by bylo vhodné podpořit finančně kurzy, které si nemocniční dětští lékaři z let oddělených oborů musí dodělat, aby mohli pracovat v ordinaci. Musí nastoupit na intenzivní tříměsíční kurz, kdy nedostávají plat a musí část kurzů platit.

Podle sdružení dětských praktiků je v ČR aktuálně zhruba 1800 ordinací pro děti, chybí jich kolem 300. Předsedkyně SPLDD Ilona Hülleová v březnu na kongresu praktických lékařů uvedla, že podle ní je právě jedna atestace důvodem, proč nepřichází dost nových lékařů do ordinací. Někteří neseženou místo na dětském oddělení, tak se jdou věnovat jinému oboru, míní.

Více lékařů zůstává v nemocnicích

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tehdy uvedl, že data potvrzují, že více lékařů zůstává v nemocnicích. „Z dat, která máme k dispozici, předběžně vyplývá, že došlo ke snížení zájmu o obor praktický lékař pro děti a dorost a zvýšení počtu těch, kteří zůstávají v nemocnicích,“ řekl ministr.

Ministerstvo letos navýšilo na 80 počet vzdělávacích míst v ordinacích dětských praktických lékařů, kde se mohou v oboru vzdělávat až 17 měsíců ze zhruba čtyřletého postgraduálního studia.

SPLDD podle Hülleové navrhuje tříleté vzdělávání vedoucí k atestaci v oboru dětského praktického lékařství. S tím ale ČPS nesouhlasí, vzdělávání v délce 4,5 roku považuje za adekvátní. „Pokud by bylo vzdělání až o 30 procent kratší, nestráví dostatek času s nejvážnějšími případy na lůžkovém oddělení,“ řekl Bronský. Oddělené obory podle něj neexistují nikde v Evropě.

ČTK, -les-