Foto: Maksym Kozlenko, licence CC-BY-SA-4.0

Dodávky antibiotik se podle Válka nedaří dostat do všech lékáren

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek připustil, že mimořádné dodávky antibiotik se nedaří dostat do všech lékáren. Na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že zdravotní pojišťovny budou moci od května hradit další antibiotika dovezená z ciziny, kterých by měly dorazit tisíce až desetitisíce balení. Lékáren je v České republice zhruba 2500. Lékárníci uvádějí, že často mají k dispozici jen jednotky balení na týden.

„Doufám, že se nám podaří léky dodat – ale je to samozřejmě věc, kterou musí zajistit distributoři – do co největšího množství lékáren. Byť se nedaří je dodat do úplně všech lékáren,“ uvedl na tiskové konferenci Válek.

Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě uvedlo, že půjde o penicilin ve formě tablet a amoxicilin v suspenzi. „Daří se nám vyjednat mimořádné dodávky léčiv i urychlovat ty plánované. Díky tomu dnes vláda opět mohla vyslovit souhlas s úhradou mimořádně dodaných léčiv. Situace s léky by měla být stabilizována v první polovině května,“ uvedl v tiskové zprávě ministr.

Za výpadky stojí podle ministerstva i výrobců léčiv kombinace více faktorů včetně výpadků výroby a vyšší nemocnost. Ve srovnatelném prvním čtvrtletí loňského roku podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv bylo do ČR dodáno asi 2,3 milionu balení antibiotik. Ministr v únoru řekl, že spotřeba v prvních pěti týdnech letošního roku narostla o 47 procent u tabletových antibiotik a téměř o 140 procent u antibiotik ve formě sirupů.

Podle odborníků Státního zdravotního ústavu vzniká v ČR pravidelně paradoxní situace, kdy lékaři předepisují více antibiotik v době chřipkové epidemie zhruba od ledna do března, ačkoliv tyto léky na virové infekce dýchacích cest, jako je chřipka, nezabírají. Nadměrné užívání antibiotik, zejména těch účinných na široké spektrum bakterií, podle SZÚ vede ke vzniku bakterií, které na antibiotika nereagují. Tato širokospektrá se v době nedostatku penicilinu a dalších základních antibiotik předepisují častěji. Letos jsou navíc násobně častější například spálové angíny, na které se penicilin obvykle užívá.

„Nemáme žádný nástroj, jak výrobce donutit navýšit výrobu a dodat nám léky,“ uvedl Válek. Podle něj je třeba situaci řešit na úrovni celé EU, například zjednodušit dovoz léků z třetích zemí. V květnu by pak podle něj měla vláda projednat návrh změny zákona o léčivech, kde výrobcům dá stát povinnost držet dvouměsíční zásoby léků pro ČR. Do Sněmovny by podle Válka mohl jít už v červnu.

ČTK