Ilustračné foto: Freepik

Hrádek u Rokycan dokončuje v prvorepublikové vile první ordinace, motivací pro lékaře má být nízký nájem  

Třítisícový Hrádek u Rokycan dokončuje první ordinace ve vlastním lékařském domě. Ty se budou nacházet v třípodlažní prvorepublikové vile, kterou město odkoupilo. Podle starostky města chtějí motivovat lékaře nízkým nájmem, ve vile totiž mohou také bydlet. Kompletní náklady přestavby, která bude pokračovat v dalších letech, budou podle ní do deseti milionů korun.

„Jsme těsně před kolaudací. Máme hotové dvě ordinace v přízemí – pro dětského lékaře a internistu s diabetologem. Je tam také místo pro maséra,“ řekla Sobotková. Město teď připravuje projekt na druhé patro, kde bude gynekoložka. V patře a podkroví budou dva byty pro lékaře a potřebné profese pro obec. Pokud se naskytne možnost získat další lékaře, město jim prostory nabídne.

„Museli jsme vybudovat bezbariérový přístup, parkoviště, vyměnili jsme všechna okna a zachovali prvorepublikový ráz. Už jsme do toho dali čtyř až pět milionů,“ uvedla starostka. Kompletně hotovo bude do dvou let, protože město musí ještě dodělat zateplení, fasádu a další úpravy, na což vydá ještě několik milionů korun. Dotaci Hrádek nezískal, protože v budově je zdravotní středisko spolu s byty.

Poté, co dlouholetá dětská lékařka v Hrádku odešla do důchodu, město se dohodlo s Rokycanskou nemocnicí, která v místě vytvořila ordinaci. „Teď je v komerčním nájmu, ale my jim poskytneme náš prostor za symbolický motivační nájem, protože chceme lékaře ve městě udržet a bereme to jako velmi důležitou službu pro občany,“ uvedla Sobotková. Pomoc nemocnice velmi ocenila.

Větší lékařský dům otevřely před 1,5 rokem také stejně velké Plasy. Lékařské služby ve městě suplují chybějící okresní nemocnici na severním Plzeňsku. Dům je plně obsazený lékaři různých odborností a obsluhuje asi 25 000 obyvatel, kteří už tak nemusí dojíždět do Plzně. Přestavěný čtyřpodlažní objekt přišel zhruba na 68 milionů Kč, z toho 40 milionů dal Plzeňský kraj. 

ČTK