Foto: Wallpaperflare

Endokrinologové svěřují část svých pacientů do rukou praktiků, důvodem jsou dlouhé čekací doby 

Opravdu se musí o všechny případy štítné žlázy starat pouze specialista? Endokrinologové společně s praktickými lékaři vydali společně doporučený postup, podle kterého by se o pacienty s mírnými poruchami nebo se zavedenou léčbou měli starat všeobecní praktičtí lékaři. Lékaři na téma upozornili u příležitosti Týdne štítné žlázy, který letos připadá na období od 25. do 31. května. 

Česká endokrinologická společnost a Společnost všeobecného lékařství (SVL) vydaly v dubnu doporučený postup, podle něhož by se měli řídit praktici ve svých ordinacích. „Snažili jsme se vytvořit srozumitelný a přehledný návod, který bude pro praktiky v užitečným pomocníkem. Vycházeli jsme z postupů vydaných v roce 2015, které jsme zjednodušili,“ vysvětlila praktická lékařka Dana Moravčíková, členka výboru SVL. „Doporučený postup byl zaslán do všech ordinací praktiků, kteří se z něj dozví, jakého typu onemocnění štítné žlázy se mají ujmout sami, co přesně v takovém případě dělat, a kdy by naopak měli pacienta odeslat k endokrinologovi.“

Na vyšetření štítné žlázy u specialisty musí lidé čekat mnohdy i půl roku. Odborníci si proto od doporučeného postupu slibují zvýšení kapacit u specialistů pro vážnější případy onemocnění a snížení čekacích lhůt. 

Porucha funkce štítné žlázy je často bezpříznaková, ale její včasný záchyt pomůže do budoucna předejít vážnějším komplikacím. „Základní vyšetření funkce štítné žlázy je již dnes plně v kompetenci praktických lékařů. Je jednoduché a uvedené v doporučených postupech,“ uvedl pro Zdravotnický deník předseda České endokrinologické společnosti Michal Kršek. 

Na otázku, zda by se měla funkce štítné žlázy vyšetřovat už na preventivních prohlídkách, neexistuje zatím mezi odbornými společnostmi ucelená odpověď. „Pravidelné vyšetření při preventivních prohlídkách zatím doporučené není a není na něm konsensus ani v zahraničí. Určitě by se mělo provádět v případě podezření na poruchu funkce a před plánovanou graviditou. Některými autory je doporučováno provádět vyšetření při pravidelných prohlídkách, ale názory, u jakých skupin pacientů a jak často, nejsou zatím jednotné,“ řekl Krška.

Onemocnění štítné žlázy se týká velké části populace (prevalence mírných laboratorních odchylek může být až 15–20 procent) a je častější u žen ve vyšším věku. Funkce štítné žlázy je velmi často snížena kvůli autoimunitnímu zánětu. S onemocněním se v Česku léčí přes 620 tisíc lidí.

-ns-