Foto: Wikimedia

Komora prodejců e-cigaret považuje zavedení spotřební daně za předčasné

Komora elektronického vapování, která sdružuje prodejce e-cigaret, kritizuje plány vlády na zavedení spotřební daně na elektronické cigarety. V tiskové zprávě uvedla, že zavedení daně považuje na nešťastné a předčasné řešení. Náplně do elektronických cigaret chce vláda podle plánu na konsolidaci veřejných financí nově zdanit podle pracovní verze novely evropské směrnice, která regulaci těchto produktů včetně nikotinových sáčků zavede. Podle komory může vést zdanění k růstu spotřeby klasických cigaret proti méně škodlivým alternativám. Vláda chce zvednout spotřební daň i z běžných cigaret a zahřívaného tabáku.

Podle prezidenta komory Roberta Hrdličky by bylo při zavádění daně vhodnější počkat na finální podobu evropské směrnice, jinak hrozí, že by se legislativa musela později měnit.

Komora letos upozorňovala na to, že Evropská komise spustila veřejnou konzultaci k další možné regulaci tabákových výrobků, která by se mohla týkat také spotřební daně, omezení příchutí e-cigaret nebo povinného označování výrobků. Podle komory česká vláda prosazováním zatím nedokončené podoby evropské legislativy rezignuje na možnost ji ovlivnit. Evropská regulace má již letos v říjnu zakázat prodej zahřívaného tabáku s příchutěmi.

Zdanění elektronických cigaret podle komory také jde proti snaze snižování škodlivosti tabákových výrobků a odklonu od běžných cigaret k levnějším alternativám. Komora poukazuje na to, že vláda ve svém programové prohlášení uvedla, že spotřební daně budou zohledňovat škodlivost. „Pokud je zavedení daně opravdu nezbytné, mělo by zdanění vycházet přímo z obsahu nikotinu v náplních a mělo by svou výší odpovídat zdanění v okolních zemích s obdobnou kupní sílou,“ uvedl Hrdlička.

Podle komory je možné zavedení až 40procentní daně na náplně do e-cigaret s vyšším obsahem nikotinu, což by vedlo k tomu, že výrobci nebudou schopni konkurovat běžným cigaretám a dalším produktům. Komora argumentuje také průzkumem agentury Ipsos, který si nechala zpracovat loni v prosinci. Podle něj by se 22 procent uživatelů elektronických cigaret v případě zdražení vrátilo ke klasickým cigaretám, 24 procent by začalo používat levnější alternativy a 34 procent by omezilo spotřebu. V případě zákazu příchutí by se podle průzkumu ke klasickým cigaretám vrátilo 16 procent uživatelů.

Podle návrhu vlády má spotřební daň z klasického tabáku růst příští rok o deset procent a o dalších pět procent každoročně v letech 2025 až 2027. U zahřívaného tabáku příští rok o 15 procent a stejně až do roku 2027. 

Spotřební daň se zvyšovala už od roku 2021. Letos krabička cigaret zdražovala nejméně o čtyři koruny. Příští rok by podle plánu vlády mohla krabička cigaret zdražit nejméně o osm až devět korun.

ČTK