Foto: Evropská unie, 2020

Náklady na léčbu rakoviny stoupají, vyplývá ze statistik VZP. Loni činily téměř 20 miliard

V loňském roce se s různými onkologickými formami léčilo přes 314 tisíc klientů VZP, léčba onkologických pacientů stála pojišťovnu rekordních 19,3 miliardy korun, meziročně náklady vzrostly o více než 2,5 miliardy. Mezi nejčastější formy nádorových onemocnění, se kterými se léčili klienti VZP, patřily nádory kůže, prsou a mužských pohlavních orgánů.

Ze statistiky VZP také vyplývá, že nejdražší je léčba nádorů mízních, krvetvorných a příbuzných tkání. Na včasný záchyt onkologických onemocnění jsou pak zaměřeny screeningové programy pojišťovny. Mezi ně od loňského roku patří také nově zavedený screening plic, do kterého se dosud zapojilo 5 tisíc klientů a díky němuž bylo zachyceno 85 nádorů.

Počet léčených pacientů pojištěných u VZP meziročně stoupl u všech typů rakoviny, celkově z 302,5 tisíce v roce 2021 na 314 tisíc v roce 2022.

Dle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je v České republice počet nově diagnostikovaných pacientů s nádorovým onemocněním nad průměrem EU. V takzvaném Onkologickém profilu země 2023 poukazuje OECD mimo jiné i na rizikové faktory v Česku, jako je vysoká spotřeba alkoholu, vysoký počet kuřáků i míra nadváhy a obezity v české populaci, která patří k nejvyšším v EU.

Zpráva naopak vyzdvihuje kvalitu onkologické péče, která se v posledních letech v tuzemsku výrazně zlepšila, a také dobře zavedené screeningové programy, v nichž je míra účasti vyšší, než je průměr EU, a to jak u screeningu rakoviny děložního čípku, prsu i tlustého střeva a konečníku.

-red-