Foto: Philips

Nový komplex nejmodernějších katetrizačních sálů FN Olomouc přináší nejpřesnější výsledky a šetří čas lékařům i pacientům

Nejpřesnější výsledky vyšetření pořízené tou nejmodernější špičkovou technikou zajišťuje odborníkům z kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc nové přístrojové vybavení zrekonstruovaných katetrizačních sálů. Po necelém roce provozu si lékaři tuto investici pochvalují – inovativní technologie výrazně zefektivňují veškeré procesy a přináší i větší bezpečí pacientům. „Šlo o komplexní rekonstrukci, která povýšila naše sály na nejmodernější svého druhu v ČR. Díky tomu navyšujeme kapacitu výkonů a zkracujeme čekací doby,“ říká přednosta I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc profesor Miloš Táborský.

Pro vytvoření nejmodernějšího tuzemského komplexu katetrizačních sálů musela proběhnout i rozsáhlá stavební rekonstrukce. „Olomoucká kardiologie patří k těm nejlepším pracovištím v rámci svého oboru nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Je to především zásluhou zdejšího odborného zdravotnického personálu, který si na oplátku zaslouží to nejlepší vybavení. Jsem velmi rád, že jsme jim ho touto cestou mohli alespoň částečně dát,“ říká ředitel FN Olomouc profesor Roman Havlík.

Foto zdroj: Philips

Přednosta kliniky profesor Táborský popisuje nové prostředí jako „sály třetího tisíciletí“: „V rámci využití dotačního titulu na pořízení nových technologií jsme získali nejen nové přístroje a rentgenové systémy společnosti Philips pro intervenční kardiologii a elektrofyziologii, ale i modality pro komplexní kardiologické výkony – zejména integraci zobrazovacích metod, echokardiografie a CT – vše lze integrovat se zobrazovacím systémem, což je právě ta přidaná hodnota. Jde tedy o komplexní systém zobrazovacích metod, který je schopen propojit rozdílné modality do jednoho systému. Výsledkem této integrace je lepší efektivita a především vyšší bezpečnost těchto výkonů, což jsou atributy důležité pro pacienty.“

Investice do inovací se vyplácí

Olomoučtí odborníci si zatím po půl roce nové možnosti pochvalují, přinesly jim možnost výrazně navýšit počet výkonů denně, což vede k nižším čekacím dobám pacientů. Díky novému softwaru se také snížila radiační dávka. „Tyto technologie nám zásadně šetří čas. Získali jsme tak současně možnost otevřít nový stacionář pro jednodenní výkony, kdy pacient ráno přijde do nemocnice na svůj výkon a odpoledne odchází domů. Takovýchto zákroků můžeme provést denně pět až osm,“ vysvětluje profesor Táborský.

Další práce na vývoji umělé inteligence i výstavba nové budovy

A jakým směrem se olomoucká kardiologie chystá ubírat dál? „Se společností Philips dlouhodobě spolupracujeme na vývoji algoritmů a softwarů s prvky umělé inteligence. Mohu prozradit, že ta budoucnost je v dnes již odsouhlaseném projektu výstavby další budovy katetrizačních technologií třetího tisíciletí,“ poodhaluje profesor Táborský budoucí plány Fakultní nemocnice Olomouc.

„Chci poděkovat všem dodavatelům a subdodavatelům technologií i stavebních prací. Šlo o opravdu rozsáhlý projekt, kdy se vše vybouchalo takřka na beton. Je vidět, že pouštět se i do takto rozsáhlých a náročných projektů se vyplácí a již teď se moc těším na další spolupráci při rozvoji kardiovaskulárního centra ve FN Olomouc,“ uzavírá.

-red-