Foto: Radek Čepelák

Pro úspěšnou digitalizaci potřebujeme sdílet informace, ne jen data, říká Bureš 

Máme digitalizované nemocnice, ambulance i odborná lékařská pracoviště, přesto si ale lékaři ještě dnes mezi sebou posílají papíry. To, co nám chybí, je vzájemné propojení všech subjektů. Na summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví to řekl Vít Bureš, ředitel společnosti Medicalc software, která už dvacet let vytváří nemocniční informační systémy. 

„S digitalizací nemocničních systémů a prostředí zdravotnictví se začalo již dávno. Většina systémů v rámci nemocnic měla zvlášť ambulantní a hospitalizační péči. Naše společnost přišla s koncepcí, že bude všechno v jednom systému,“ uvedl na summitu svoji přednášku Bureš a dodal, že plná digitalizace v podstatě běží ve všech nemocnicích v Česku.

Náměstek ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Antonín Hlavinka, ředitel Medicalc software Vít Bureš a náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček během panelové diskuse.

Firma Medicalc software, kterou Bureš vede, vyvíjí pro tuzemské nemocnice informačních systémy, ale i systémy rezervační, lékařské i pacientské portály, sms brány či aplikace v mobilních telefonech. „Máme například aplikaci m4patient, která slouží pro komunikaci s pacientem, nebo m4mobile, což je náhled lékaře do zdravotnické dokumentace v podstatě kdykoliv a kdekoliv,“ popsal Bureš. A dodal, že s digitalizací podle něj pozadu nejsme. „I starší lékaři dnes používají plně digitalizovanou obrazovou dokumentaci nebo píšou zápisy do počítačů a nemají s tím žádný problém,“ uvedl. 

Podle Bureše byly velkým přínosem pro zdravotnictví především eRecepty. „Myslím si, že to byla hodně povedená implementace. Nyní si můžete léky vyzvednout už i v Chorvatsku na dovolené,“ uvedl. Co však brzdí rozvoj eHealth je podle něj nedostatečné propojení pacientských dat s lékařem. „Každý druhý člověk má chytré hodinky, které nám ukazují data, ale informace jsou oddělené. Využití wearables technologií je izolované a nemocnice k nim nemá přístup,“ popsal Bureš a dodal, že elektronizace a telemedicína, která pod ni spadá, jsou klíčové pro digitalizaci budoucího českého zdravotnictví. 

Účastníci diskuse v bloku věnovanému Digitalizaci zdravotnictví a nemocničním informačním systémům. Zleva: náměstek ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Antonín Hlavinka, ředitel Medicalc software Vít Bureš, náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, vedoucí integračního týmu OR-CZ Svatopluk Beneš, náměstek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Petr Foltýn. Na obrazovce prostřednictvím videohovoru zúčastněný ředitel sekce informačních a komunikačních technologií na ministerstvu zdravotnictví Milan Blaha.

Sdílení informací, nikoli dat

„Nebyla tady podpora elektronizace ani elektronického podpisu. Když nemáme zákony, těžko můžeme něco dělat,“ uvedl také Bureš. Pro úspěšnou digitalizaci je podle něj zapotřebí také změna úhradového systému. „Lékař odpoledne potřebuje nějaký čas na vystavování receptů a měl by to mít zaplacené. Není to jeho volný čas,“ řekl ředitel Medicalc software. V neposlední řadě je na místě také standardizace prostředí. „Potřebujeme číselníky, komunikační standardy a identifikátory lékaře a pacienta. V současném světě je bezpečnost nejistá a digitální svět je velmi anonymní. Do budoucna počítáme také s využitím umělé inteligence,“ řekl Bureš.

Na summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví vystoupili také (zleva) generální ředitel Roche ČR Erik Lundgren, premiér ČR Petr Fiala a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann.

Firma Medicalc software kráčí podle něj směrem ke sdílení informací, nikoli dat. „Začínáme být ve světě, kde je hromada dat, ale co je správné? Lékař potřebuje validní informace a potřebný čas na potřebném místě. V nemocničním systému jsou data o milionech pacientů. Problém je dostat správné informace k lékaři, když je potřebuje,“ uvedl Bureš a dodal, že elektronizace by kvůli nesčetnému množství dat měla umět do určité míry informace také filtrovat „Pokud se lékař s elektronizací nesžije, můžeme si hrát na cokoliv, ale nikam se neposuneme,“ uzavřel Vít Bureš. 

Nela Slivková

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za podporu summitu společnostem Roche, Zentiva, ORCZ, Medtronic, Medicalc, Novartis, Alk, Akeso, EUC, MyCom, Satum a zdravotním pojišťovnám VZP, ZP MV a RBP.

Mezi účastníky summitu nechyběl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek (vlevo) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Publikum se na summitu dobře bavilo a často i zapojovalo do diskusí zajímavými dotazy.
Neformální diskuse v kuloárech summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví. Na snímku předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (vlevo) a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp.