Foto: Pixabay/ Miloslav Hamřík

Válek: Zdravotnictví změnami DPH, které vláda navrhla, ušetří 3,2 mld. Kč

Zdravotnictví, zejména nemocnice, ušetří podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) snížením daně z přidané hodnoty (DPH) hlavně na zdravotnické prostředky 3,2 miliardy korun. Zdravotní pojišťovny naopak zaplatí za léky s vyšší DPH o 1,5 až dvě miliardy korun navíc, řekl na dnešní tiskové konferenci. Zvýšení DPH na léky a snížení u zdravotnických prostředků je součástí konsolidačního balíčku, který ve čtvrtek představila vláda.

DPH na léky je v současné době deset procent, navrhuje se zvýšení na 12 procent. Do nejnižší sazby DPH klesnou z 15 procent také zdravotnické prostředky, což je veškerý používaný materiál od obvazů po invalidní vozíky, a zdravotnické přístroje, které jsou v současné době zatížené 21procentní daní.

„Zdravotnictví celkem ušetří 3,2 miliardy, protože sice část věcí jde do 12 procent, ale drtivá většina věcí jde z 15 na 12 procent,“ řekl Válek. Za léky a prostředky s desetiprocentní daní zdravotní systém podle něj vydá deset miliard ročně, za ty s 15procentní daní asi 100 miliard Kč. Většinu peněz podle něj ušetří zdravotnická zařízení, která materiál nakupují. „Zvýšení dopadne na pojišťovny,“ dodal s tím, že to finančně umožní valorizace plateb státu za státní pojištěnce.

Léky sice zůstanou v nejnižší sazbě, ta se ale zvedne o dva procentní body. Celkově podle Válka nebudou stát více, připustil ale, že mohou zdražit některé volně prodejné léky. V novele zákona o zdravotním pojištění chce dát zdravotním pojišťovnám možnost centrálního nákupu léků, který by mohl cenu snížit. Část změn bude podle něj součástí změny zákona o léčivech a mohla by začít platit ještě v letošním roce, většina v příštím.

Zároveň plánuje definovat základní léky, jejich kategorie a zvýšit množství léků, které budou plně hrazené ze zdravotního pojištění bez doplatku, a některé volně prodejné přeřadit mezi hrazené. Měl by tak podle něj vždy být například dostupný alespoň jeden lék na kašel či nachlazení hrazený pojišťovnou.

Na některé léky si lidé musí část ceny v lékárně doplácet, například v roce 2021 to bylo téměř šest miliard korun, průměrně 40 korun za balení. „Chci mít naprosto jasno, jak je to s doplatky, abych mohl garantovat, že se doplatky nezvýší na nějakou enormní částku,“ dodal ministr.

S úhradou doplatků na recepty pomáhá pacientům takzvaný ochranný limit, nad nějž zdravotní pojišťovny peníze zaplacené na doplatcích v lékárnách vracejí. U seniorů nad 75 let a zdravotně postižených je 500 korun, u dětí a seniorů nad 65 let tisíc korun a u ostatních dospělých 5000 korun. Částka, kterou pojišťovna vyčíslí, se může lišit od v lékárně reálně zaplacené částky. Pojišťovna počítá takzvaný započitatelný doplatek, tedy částku, která se platí u léku se stejnou účinnou látkou, kde je doplatek nejnižší.

-čtk-