Ilustrační foto: Wikimedia

EU má první schválenou vakcínu na RS virus, který způsobuje respirační problémy

Orgány Evropské unie poprvé schválily používání vakcíny proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV), jehož neobvykle intenzivní šíření tuto zimu působilo problémy v několika zemích včetně Česka. Konečný souhlas s nasazením očkovací látky od farmaceutické společnosti GSK udělila v úterý Evropská komise, upozornila dnes agentura Reuters. RS virus podle ní ročně způsobuje tisíce hospitalizací a úmrtí.

Nákaza se projevuje příznaky podobnými nachlazení, nejčastější je u dětí do pěti let, může ale ohrozit i seniory. Většinou je průběh mírný, infekce ale může vyústit i ve vážné problémy, jako je zápal plic.

Vakcína s názvem Arexvy schválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a následně i Evropskou komisí je určená pro pacienty od 60 let. Reuters uvádí, že v důsledku nákazy RS virem v této věkové skupině každý rok v Evropě umře okolo 20 000 lidí.

Povolení vakcíny přichází poté, co uplynulou zimu provázel v Evropě nebo také ve Spojených státech neobvykle silný výskyt RS viru. Šíření nákazy v tomto ročním období není ničím výjimečným, český Státní zdravotní ústav nicméně v prosinci uvedl, že „aktivita RSV je vyšší a začala dříve než v sezonách před pandemií covid-19“. Některé pražské nemocnice se kvůli tomu na konci roku dostaly na hranici svých kapacit.

Evropská komise v prohlášení uvedla, že schválení Arexvy bylo ve světle tohoto vývoje „obzvláště očekávané“. Unijní exekutiva proces autorizace urychlila s ohledem na „významný veřejný zdravotní zájem“, za který prevenci nákaz RSV u seniorů považuje.

„Vybízím teď členské státy, aby rychle na této autorizaci stavěly a definovaly národní vakcinační strategie, tak aby k nim ti nejvíce ohrožení měli přístup v následujících měsících před nadcházející podzimní sezonou,“ uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Manažer GSK Luke Miels nicméně minulý měsíc řekl Reuters, že společnost v tomto roce neočekává významnější nasazení své vakcíny v Evropě.

EU její používání odsouhlasila asi měsíc poté, co očkovací látka dostala zelenou od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ten následně schválil také podobnou vakcínu Abrysvo od konkurenční společnosti Pfizer. Evropská komise ve svém prohlášení připomenula, že pro děti zažívající první nákazu RSV je od loňského roku schválená léčba monoklonálními protilátkami Beyfortus, která snižuje riziko problémů dolních dýchacích cest.

-čtk-