Foto: Pexels/ Gustavo Fring

Lékařská fakulta v Plzni letos přijala o stovky víc přihlášek než jiné roky

O stovky přihlášek více než v předchozích letech podali letos zájemci o studium na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Zvýšený zájem o studium fakulta přičítá novému univerzitnímu kampusu. Moderní areál vedle fakultní nemocnice na Lochotíně se otevřel loni na podzim a nahradil dosavadní nevyhovující učební prostory v budovách rozesetých po celém městě. Na úterý 6. června fakulta připravila přijímací zkoušky, na které přijede kolem 2200 uchazečů o studium. Jejich příjezd může komplikovat dopravu v okolí nemocnice Lochotín. Provoz proto bude řídit policie, přednost bude mít průjezd vozidel rychlé záchranné služby, řekla ČTK mluvčí fakulty Barbora Černíková.

Zatímco v jiných letech přijala fakulta ke studiu v češtině v oborech Všeobecné lékařství a Zubní lékařství kolem 2700 přihlášek, letos jich jsou téměř 3000. „Ten zvýšený zájem přičítáme našemu novému kampusu, při dni otevřených dveří tady bylo opravdu velké množství lidí,“ řekla Černíková. Uchazeči budou skládat přijímačky z fyziky, chemie a biologie formou písemného testu. Z každého předmětu odpovídají na 25 otázek.

Fakulta letos plánuje přijmout ke studiu v českém jazyce 300 studentů na obor Všeobecné lékařství a 50 studentů na Zubní lékařství, stejně jako v minulých letech. Dalších 100 uchazečů bude přijato ke studiu v angličtině, přijímací řízení pro tyto uchazeče ale probíhá v jiných termínech.

Na přijímací zkoušky fakulta využije veškeré prostory nového kampusu. Dokud ho neměla, skládali uchazeči přijímačky na mnoha místech po Plzni, fakulta si dokonce půjčovala prostory. V úterý se budou zkoušky konat od 08:00 a od 12:00, pro dalších asi 300 uchazečů, kteří nemohou v úterý přijet, pak fakulta vyhlásila ještě jeden termín na konci června.

„Přijímací zkoušky v takovémto rozsahu a na jediném místě jsou pro naši fakultu další zátěžovou zkouškou v novém kampusu. Věříme, že jsme udělali maximum pro hladký průběh příjezdů a odjezdů, je to však zcela nová situace, která může překvapit. Prosíme proto o pochopení a předem se omlouváme za případné zdržení na příjezdu k fakultní nemocnici,“ řekla Černíková. V nejvytíženějších časech před začátky přijímacích testů bude řídit dopravu státní a městská policie. Přednostní průjezd budu mít sanitky rychlé záchranné služby jedoucí do nemocnice.

„Bude-li hrozit ucpání komunikace, bude policie po nezbytnou dobu zcela odklánět dopravu z aleje Svobody. Při návštěvě fakultní nemocnice na Lochotíně je proto v tento den třeba počítat se zdržením, případně je možno zvolit příjezd spodní bránou z Roudné. „Účastníkům přijímacích zkoušek doporučujeme příjezd městskou hromadnou dopravou, a to tramvají č. 1 na zastávku Lékařská fakulta nebo U Gery. Automobil nebude možné v den přijímacích zkoušek v areálu zaparkovat,“ dodala Černíková.

Na fakultě se na povolání lékaře připravuje přes 2000 studentů, asi čtvrtina studuje v angličtině.

-čtk-