Ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal Foto: Radek Čepelák

Ředitel AAVIT Hanzal: Díky AI vzniknou nové profese. Zkušenost je ale nenahraditelná

Tsunami digitální legislativy je obrovská. Regulace umělé inteligence (AI) je správným krokem. Pro malé a střední podniky typu start-upů je ale velmi obtížné se ve tvorbě zákonů zorientovat. „Je třeba při snaze o regulaci udržet jejich „spirit příležitosti“,“ varoval ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT) Jaromír Hanzal na sympoziu České justice a Zdravotnického deníku „Právo a digitalizace – umělá inteligence ve zdravotnictví“. Pro Asociaci je podle něj AI obecně rozhodně spíše příležitost, nikoliv hrozba.

Podle Hanzala je dobře, že se o evropské legislativě v oblasti IT diskutuje již nyní. Ještě před dvěma lety když AAVIT během českého předsednictví v EU řešila AI, tak většina lidí nechápala, proč má být toto téma tak důležité. „Sice už umělou inteligenci využíváme asi 15 let, například při odstraňování spamů v elektronické poště a podobně, ale debata byla dlouho akademická. Nyní nastal čas, abychom umělou inteligenci začali v praxi více využívat a budeme tak čas a lidi využívat mnohem efektivněji. Vzniknou nové profese, ale lidská zkušenost je nenahraditelná,“ míní.

Kromě AI nyní Brusel řeší především European Chips Act, který má za cíl výrazně zvýšit produkci čipů na území EU a stabilizovat dodavatelské řetězce a dále pak European Data Act, jenž se zaměřuje na posílení výměny dat napříč hospodářskými sektory. Asociace pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT) se podílí na evropské úrovni na připomínkování v pracovních skupinách. Aby se dala data využívat, musí být ve standardizovaných formátech. Ředitel AAVIT v této souvislosti připomněl Datový standard pro předávání dat mezi informačními systémy zdravotnických zařízení (DASTA). Podle něj je málo inovativní, když se standardy distribuují stále na CD. „Jinak proti ní nebrojím,“ dodal.

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav, ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal a soudce Nejvyššího soudu Roman Fiala

Regulace je podle Jaromíra Hanzala potřeba vyzkoušet ještě předtím, než se zavede. Většina firem zatím vůbec neví, že se regulace chystá. „Edukace v tomto je nesmírně důležitá. Dále nejsou nastavené standardy certifikace. V Česku máme obecně problém s certifikací u zdravotnických prostředků. Víte, že těch notifikovaných osob je tady zoufale málo. Samozřejmě v zemích, kde to regulatorní prostředí je rozvinutější, tak v tomto budou mít z hlediska konkurenceschopnosti náskok,“ uvedl ředitel AAVIT.

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav, ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal, soudce Nejvyššího soudu Roman Fiala, vydavatel České justice a Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák a Chief Information Officer AK Císař, Češka, Smutný s.r.o Martin Vlasta

Podle něj už dnes Evropa v oblasti AI zaostává co se týče investic kapitálu proti USA či Číně. Tam, kde je regulace méně, tam samozřejmě proudí kapitálu více, připomíná Hanzal. „My se vždycky chlubíme technickou excelencí, ale potřebujeme, aby firmy byly skvělé i z hlediska byznysu. A aby se jim dařilo nejen v Česku, ale i v Evropě,“ dodává.

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt, spoluzakladatel Carebot Matěj Misař, ředitel divize Medical Solutions OR-CZ Michal Mačát, a manažer Aireen Matěj Adam

Regulace zřejmě dopadne primárně na systémy, které jsou založené na strojovém učení. „Takže to odliší AI od ostatního. Ta definice bude zřejmě velmi široká a téměř všechno, co má nějakou svojí vnitřní logiku, do ní postupem času spadne. Protože jakýkoliv mechanismus strojového učení, cokoliv je trochu chytřejší, se asi objeví,“ uvedl na sympoziu prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák.

Evropskou regulací chráníme určité hodnoty a určité vidění světa, připomněl moderátor diskuze a vydavatel České justice a Zdravotnického deníku Ivo Hartmann. Nebude pak ale naše ekonomika tak slabá, že nemusí být co regulovat? „Ano i ne. Za prvé jsme součástí EU, který stěží může vyzobávat něco, co se nám hodí a současně odmítat něco, co se nám nehodí. Ptáte-li se na to, zda regulace v našem prostředí nezasahuje do konkurence nebo nehrozí zásah do konkurenceschopnosti, tak to už jsme dávno po dvanácté hodině,“ reagoval soudce Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal a soudce Nejvyššího soudu Roman Fiala

Vyjednávání o další legislativě k AI bude míst na ministerstvu spravedlnosti mimo jiné na starost nová expertní skupina. „Pro ministerstvo spravedlnosti je umělá inteligence výzvou hlavně ve dvou oblastech. A to co se týče odpovědnosti za škodu způsobenou činností AI a také využití AI v justici. Skupina by měla vyhodnocovat právní aspekty AI a účastnit se jednání i na mezinárodní úrovni,“ uvedl náměstek ministra Pavla Blažka (ODS) Antonín Stanislav. 

Ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT Jaromír Hanzal, prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák, vydavatel České justice a Zdravotnického deníku Ivo Hartmann a a manažer Aireen Matěj Adam

Na sympoziu dále vystoupili egyptolog Miroslav Bárta, Chief Information Officer AK Císař, Češka, Smutný Martin Vlasta, ředitel divize Medical Solutions OR-CZ Michal Mačát nebo spoluzakladatel Carebot s.r.o. Matěj Misař a manažer Aireen a.s Matěj Adam. Jejich vystoupení zpracujeme v dalších článcích na České justici a Zdravotnickém deníku.

Článek vyšel na zpravodajském portálu Česká justice, který stejně jako Zdravotnický deník patří do vydavatelství Media Network.

Text: Eva Paseková

Foto: Radek Čepelák

Konference se uskutečnila za laskavé podpory společností OR-CZ a Carebot.

Auditorium na symposiu Právo a digitalizace – umělá inteligence ve zdravotnictví