Foto: Maxpixel

V rámci reformy péče o duševní zdraví má být posílena spolupráce s Asociace krajů ČR

Větší zapojení krajů při plánování služeb zaměřených na péči o duševní zdraví, financování metodiků v oblasti prevence dětského duševního zdraví či kontrola kvality péče a dodržování lidských práv v zařízeních poskytujících péči lidem s duševním onemocněním – to jsou některá z témat, jimž se věnovalo jednání Národní rady pro duševní zdraví, které nyní proběhlo na ministerstvu zdravotnictví. Jednání se významně dotýkalo také resortu práce a sociálních věcí a školství, jehož zástupci se zasedání taktéž zúčastnili.

V rámci reformy péče o duševní zdraví byla požádána o pokračování spolupráce Asociace krajů ČR, která by se spolu s s relevantními ministerstvy podílet na plánování služeb.

“Role krajů je pro nás velmi důležitá. Vnímáme však potřebu větší koordinace. Chceme propojit sociální služby a zdravotní péči tak, aby se pacientovi dostalo kompletní péče a nemusel v nemocnici setrvávat delší dobu, než je nezbytně nutné. Chceme také jednoznačně posílit spolupráci s Asociací krajů, a proto mě velmi těší, že se jednání účastní také hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

S kraji přitom bylo diskutováno nastavení sítě služeb v oblasti duševního zdraví a plány v oblasti zdravotních, sociálních i zdravotně sociálních služeb. Debatovalo se také o financování krajských a školních metodiků prevence v oblasti prevence dětského duševního zdraví. Důležitým bodem jednání byla také kontrola kvality péče a dodržování lidských práv v zařízeních poskytujících péči lidem s duševním onemocněním. Téma podpořila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

“Ministerstvo zdravotnictví jednoznačně deklaruje potřebu vysoké kvality péče a dodržování lidských práv ve zdravotnických zařízeních. Všichni máme stejný zájem, a tím je chránit práva pacienta a poskytovat mu kvalitní a účinnou péči. Proto jsou nyní vytvářeny metodické dokumenty, které se zaměřují na dílčí práva pacientů a pomáhají zdravotnickým zařízením správně nastavit vnitřní postupy. V nedávné době se jednalo například o přítomnosti zákonných zástupců a osob blízkých u dětí při poskytování zdravotních služeb. Dnes vznikla meziresortní skupina, která bude koordinovat implementaci jednotlivých opatření,” řekl místopředseda Národní rady pro duševní zdraví Tomáš Kašpárek.

-red-