Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: Valorizace plateb za státní pojištěnce v roce 2024 odložena nebude

Automatická valorizace plateb za státní pojištěnce se nebude v roce 2024 odkládat ani měnit. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek informaci napsal na svůj twitter. Reagoval tak na informace Deníku N, že ministerstvo financí plánuje v rozpočtu na příští rok ušetřit na platbách za státní pojištěnce, snížením výdajů na vědu a výzkum nebo snížením platových tarifů státních zaměstnanců. Proti odkladu valorizace plateb za státní pojištěnce už protestovaly zdravotnické odbory a opoziční hnutí ANO.

Změna valorizace se podle Válka dostala do návrhu omylem. „Její zmínku v pracovním návrhu rozpočtu vidím jako nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem. Diskuse ještě proběhne, ale ne o tomto,“ uvedl.

Vláda loni schválila mechanismus automatické valorizace plateb, které se platí do systému veřejného zdravotního pojištění ze státního rozpočtu za děti, seniory nebo nezaměstnané. Letos je platba za státní pojištěnce pevně stanovená měsíčně na 1900 korun, od příštího roku měla být částka navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně jako zvyšování důchodů. Počítá se s meziročním nárůstem zhruba o 14 miliard korun.

Podle hnutí ANO by odklad začátku valorizace nemocnicím bránil v předvídatelném a transparentním plánování, varuje také před omezením zařazování moderních drahých léků do úhrad zdravotních pojišťoven. 

Zdravotnické odbory na pátek svolaly tiskovou konferenci. Kromě odkladu valorizace jim podle pozvánky na konferenci vadí také navrhované snížení tarifních platů státních zaměstnanců plošně o pět procent, které je podle Deníku N součástí návrhu.

„Chybějí zaměstnanci ve zdravotnictví, v sociálních službách, ale i v ostatních veřejných službách a veřejné správě (…) Přesto při obrovské inflaci vláda pro letošní rok odmítla těmto zaměstnancům zvýšit platové tarify a odměny slíbené místo nich dostali jen někteří,“ uvedl Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR v pozvánce na tiskovou konferenci.

Ministerstvo financí podle návrhu, který zatím nebyl oficiálně zveřejněn, plánuje hospodařit se schodkem 235 miliard. Podle rozpočtových pravidel musí vláda projednat první návrh rozpočtu do 20. června. Pro letošní rok je schválený schodek 295 miliard korun, někteří ekonomové ale předpokládají, že bude vyšší.

ČTK