Foto: Wikipedie/Brian Shaw / Muckamore Abbey Hospital / CC BY-SA 2.0

Britská nemocnice vyšetřovaná kvůli zneužívání pacientů se zavře

Příběh severoirské nemocnice Muckamore Abbey, která je už šest let vyšetřována kvůli zneužívání a týrání pacientů, se chýlí ke konci. Podle plánu ministerstva zdravotnictví, o němž nyní informovala BBC, by se zařízení určené pro dospělé s poruchami učení mělo uzavřít příští rok v červnu. Během vyšetřování, které běží od roku 2017, bylo suspendováno více než sedm desítek lidí a desítky byly zatčeny a vyslýchány.

Nemocnice Muckamore Abbey v hrabství Antrim je předmětem dlouhodobého trestního vyšetřování a probíhajícího veřejného vyšetřování ve věci zneužívání zranitelných pacientů. Obvinění z vážného fyzického, psychického a verbálního zneužívání se poprvé objevila v listopadu 2017. Policie od té doby zatkla a vyslýchala desítky lidí, včetně několika bývalých zaměstnanců Muckamore. Zkontrolovala přitom více než 300 tisíc hodin kamerových záběrů z nemocnice, na nichž byly důkazy o 1500 zločinech – a to pouze na jednom oddělení.

Například kamery na psychiatrickém oddělení intenzivní péče ukazovaly pacienta, kterého sestra bije do břicha, a další pacienty, kteří byli taháni, biti pěstmi, šviháni a slovně napadáni ošetřovatelským personálem.

Obvinění vyvolala zděšení veřejnosti, navíc odborníci kritizovali praxi dlouhodobého ubytování lidí s poruchami učení v nemocnici. V některých případech totiž žili zdravotně postižení lidé v zařízení po celá desetiletí, protože neexistovalo žádné alternativní umístění. Proto byla v říjnu 2022 oznámena veřejná konzultace o budoucnosti nemocnice, kde byl naznačen záměr zařízení uzavřít. Během ní pak přišlo 117 odpovědí, kdy 48 procent respondentů souhlasilo s návrhem na uzavření, 37 procent bylo proti a 15 procent neuvedlo jasnou odpověď. Ministerstvo poté přistoupilo k uzavření a stanovilo cílové datum na příští červen.

„Model péče reprezentovaný nemocnicí Muckamore Abbey je zastaralý a již nevyhovuje svému účelu. Život v komunitě, která je součástí místní komunity, je mnohem lepší alternativou pro lidi s poruchami učení,“ říká stálý tajemník ministerstva zdravotnictví Peter May s tím, že je podle něj uzavření ve veřejném zájmu a pomůže urychlit přemístění pacientů, což je také dlouhodobý politický cíl.

Přesun do komunity

Dodržení stanoveného termínu nyní bude záviset na tom, zda se všechny zbývající obyvatele Muckamore Abbey povede přemístit do vhodného komunitního prostředí. Stanovení data uzavření by přitom nemělo ovlivnit policejní vyšetřování ani práci vyšetřovacího úřadu, které budou pokračovat podle plánu.

Uzavření by mělo pokračovat „pečlivě řízeným a fázovaným procesem“. „Bude vypracován podrobný plán uzavření, který vznikne ve spolupráci s pacienty a rodinami. Jasně stanoví, jak budou služby v současnosti poskytované v lokalitě Muckamore zajištěny v dohodnutých alternativních podmínkách,“ uvádí May.

Podle něj je přitom současné poskytování služeb v nemocnici Muckamore zůstává „velmi křehké“. „Podíl agenturního ošetřovatelského personálu pracujícího na místě zůstává vysoký, což nadále představuje slabinu pro bezpečnost i udržitelnost služeb,“ dodává May.

Nemocnici provozuje Belfast Health Trust, který oznámení o uzavření oddělení uvítal. „Chápeme, že malý počet našich pacientů žije v Muckamore mnoho let. Pro ně a jejich rodiny se nemocnice stala domovem a dnešní oznámení může vést k nejistotě a úzkosti. Jsme plně odhodláni podporovat tyto pacienty a jejich rodiny při stěhování do nových domovů v komunitě a uděláme vše pro to, abychom zajistili, že přechod bude co nejhladší,“ stojí v prohlášení trustu.

-mk-