Ilustrační foto: Pixabay

Lékaři v Anglii odcházejí do důchodu předčasně

Počet praktiků a nemocničních lékařů, kteří se dobrovolně rozhodli pro předčasný odchod do důchodu, se v Anglii a Walesu podstatně zvyšuje. Podle odborníků se jedná o vysoce specializované lékaře, kteří jsou mnohdy na vrcholu svých medicínských kariér. Na vině je podle všeho špatně nastavený sociální systém, píše British Medical Journal.

Počty lékařů, kteří odcházejí do předčasného důchodu ještě před dosažením důchodového věku, se v průměru meziročně zvýšily o 9,3 procenta. Zatímco v roce 2008 se jednalo o 376 lékařů, v letošním roce jich do předčasné penze odchází 1424. Vychází to z údajů Národní zdravotní služby (NHS).

Celkově se za posledních 15 let počet anglických lékařů odcházejících do důchodu navýšil o 35 procent. Co se týče pracujících lékařů, jejich počet se za stejné období navýšil o 33 procent ze 141 000 v roce 2008 na 187 000 v roce 2023. Počet odchodů do důchodu až po dosažení důchodového věku se za stejné časové období snížil z 2030 v roce 2008 na 1721 v roce 2023.

Modrá křivka – počet lékařů odcházejících do důchodu standardně, žlutá přerušovaná křivka – předčasné odchody do důchodu, fialová přerušovaná křivka – invalidní důchody. Zdroj: British Medical Journal

Vishal Sharma, předseda výboru odborných lékařů Britské lékařské asociace (BMA), uvedl, že údaje o odchodu do důchodu pouze potvrzují to, na co BMA upozorňuje již mnoho let. „Rostoucí počet lékařů odchází do penze čím dál tím dříve, což je velmi znepokojivé,“ varoval Sharma a zároveň dodal, že tito lékaři jsou často na vrcholu své kariéry. „Nejenže poskytují specializovanou péči, ale vedou celá oddělení a jsou zodpovědní za školení a dohled nad lékaři a mladými praktiky. Pro nemocnice a ordinace je to obrovská ztráta,“ uvedl.

Na vině mohou být daně za přesčasy

Sharma také poukázal na to, že odchody mohou souviset se zdaněním důchodů, kdy jsou lékaři například penalizováni za to, když odpracují více hodin. „Je nezbytně nutné, aby vláda upravila mzdy a urychleně zveřejnila nový plán pro pracovní síly NHS,“ upozornil.

Předsedkyně Penzijního výboru odborového svazu nemocničních lékařů (HCSA) Sarah Tennantová uvedla, že tato čísla ukazují katastrofální dopad vládní nečinnosti. „Příčinou je náš komplexní systém založený na neustále se měnících pravidlech,“ podotkla a zároveň dodala: „Je pochopitelné, že lékaři specialisté, které už nebaví hrát ruskou ruletu s daněmi, se rozhodli raději odejít, než aby riskovali další poplatky, a to jenom proto, že si dovolili pracovat přesčas, aby dohnali svoje resty.“

Důchodová daň se však podle Tennantové hned tak nezmění, a to kvůli přetrvávající nejistotě pramenící z inflace. „Abychom stabilizovali situaci a zajistili, že zastavíme odchody našich nejzkušenějších lékařů, potřebujeme jasný signál z politického spektra, že problém berou na vědomí a že neočekávané poplatky lékařů jsou už věcí minulosti,“ uzavřela.

-ns-