Foto: publicdomainq.net

MZd: Změny hygienických norem pro školy se budou týkat nových budov

Změny hygienických norem pro školy se budou týkat nově schvalovaných budov pro vzdělávání, stávající se jim nebudou muset přizpůsobit. Povinné pro všechny bude jen měření kvality vzduchu ve třídách. Kromě teploty a vlhkosti, kterou už musí školy kontrolovat, přibude také sledování koncentrace oxidu uhličitého. Na dnešním semináři k připravované novele příslušné vyhlášky to ve Sněmovně řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) připravovaná vyhláška vypouští zbytečné formalismy, které v praxi přináší zbytečné problémy. V současné hygienické vyhlášce je například pro mateřské školy stanoveno, že jejich pozemek musí být oplocený a nemohou využívat pro sport třeba obecní hřiště. Pevně daný je počet metrů podlahové plochy na počet dětí nebo počet toalet. Podle Fošuma to nově stanoví zřizovatel podle konkrétních požadavků na provoz v projektu stavby, který následně schválí orgán ochrany veřejného zdraví.

Tím jsou v současné době krajské hygienické stanice, které ale nemusí rozhodovat všechny stejně. Změní to podle Pavlovice novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která je sloučí pod státní hygienickou službu, čímž sjednotí i jejich rozhodování. Změny by podle něj mohly platit od roku 2025.

Upravené hygienické požadavky by měly odstranit přehnané limity na školní prostory a zobecnit některá současná pravidla. Umožnit to má snazší budování nových škol a školních tříd. Podle poslankyně Renáty Zajíčkové (ODS) by se tak vyšlo vstříc rozdílům mezi školou se 40 a 1500 žáky. Politici očekávají také snížení nákladů na stavbu.

„Řada těch požadavků už je ukotvena v jiných právních předpisech. Princip sledování kvality vzduchu je způsob, jak zajistit, aby prostory byly v pořádku pro vzdělávání dětí, ale aby to nebylo přehnané,“ řekla k tomu poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Zajíčková, která byla starostkou i ředitelkou školy, zdůraznila, že součástí novely není povinnost zavádět toalety bez rozlišení pohlaví. „Nebude to znamenat, že ve stávajících budovách se budou proměňovat dámské a pánské záchody na unisexové,“ dodala.

Novela podle ní naopak umožní pružněji reagovat na demografické změny, například při stávající potřebě stavět školu jako flexibilní budovu tak, aby z ní mohl být v budoucnosti například domov pro seniory.

Dnešní seminář se zabýval převážně stavebními předpisy pro mateřské školy a dětské skupiny, jejich zřizovatelé upozornili na naopak přísnější pravidla, která jim dává již platná novela takzvané požární vyhlášky. Někteří zřizovatelé tak budou muset budovat nové únikové východy nebo schodiště, podle zástupců ministerstva práce se ale připravuje odložení této povinnosti do roku 2025. Na úpravy by mohli čerpat i evropské dotace, výzva se připravuje.

Na konci srpna bude ve Sněmovně další podobný seminář o změnách hygienických podmínek pro základní a střední školy. Platnost novely zatím není stanovená, záleží na legislativním procesu. Pracovně ministerstva počítají s říjnem letošního roku.

Zajíčková novinářům v červnu v době, kdy se řešily přijímací zkoušky a kapacity středních škol zejména v Praze, řekla, že změny budou už od příštího školního roku. Tehdy uvedla, že mají usnadnit budování nových tříd a škol.

Ve třídě základní či střední školy smí být nyní podle platných norem 30 žáků. Zřizovatel může povolit výjimku a počet zvýšit o čtyři. Podmínkou je, že to neohrozí kvalitu vzdělávání a dodrží se bezpečnost a ochrana zdraví. Podle Zajíčkové by to mělo platit i v budoucnu podle upravených norem. Zvýšení počtu žáků ve třídě nad 30 ale označila za „krajní řešení“, protože to negativně ovlivňuje kvalitu výuky, řekla v červnu.

-čtk-