Psychiatrickou nemocnici v Kroměříži dočasně povede Havlík

Až do úspěšného ukončení výběrového řízení na nového ředitele povede Psychiatrickou nemocnici v Kroměříži profesor Roman Havlík, který působí na postu ředitele FN Olomouc. Do funkce ho dnes jmenoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s účinností od 1. července 2023. Na konci května kvůli sporům s tehdejším ředitelem Pavlem Polákem podala výpověď více než polovina lékařů. Ke konci června rezignovalo dřívější vedení nemocnice v čele s ředitelem.

V nemocnici podala na konci května kvůli sporům s Polákem výpověď polovina ze 12 primářů a primářek, 11 z 19 atestovaných lékařů a tři z osmi atestovaných klinických psychologů. Vedení nemocnice rezignovalo na své funkce 12. června. Lékaři, kteří podali výpovědi, již dříve avizovali, že je po nástupu Havlíka stáhnou. Výběrové řízení na nové vedení se uskuteční po prázdninách.

„Kroměřížskou nemocnici jsem si dnes prošel a musím říct, že tady panuje velmi příjemná atmosféra. Provoz funguje zcela standardně a jsem přesvědčen, že ani v nejmenším nehrozí žádné riziko jeho ochromení, ať už z personálních, nebo provozně technických příčin,“ uvedl Havlík po převzetí ředitelských pravomocí.

Výpovědi jsou postupně stahovány

První ze stěžejních úkolů, který jej po převzetí funkce čeká, je personální stabilizace psychiatrické nemocnice po vlně výpovědí podaných zdravotníky do rukou předchozího vedení. „Lékaři a kliničtí psychologové, kteří výpovědi podali, je buď již stahují, nebo je stáhnou po skončení svých aktuálních dovolených. Toto stažení bude z naší strany přijato,“ uvedl Havlík.

Ten také pojmenoval, jaké jsou podle něj klíčové výzvy v pozici ředitele Psychiatrické nemocnice v Kroměříži ředitele. „Jsou zde oblasti, například v nastavení standardních procesů nebo v problematice veřejných zakázek, kde můžeme sdílet zkušenosti s provozem a fungováním olomoucké fakultní nemocnice. Určitě je také prostor pro zlepšení komunikace mezi vedením nemocnice a jednotlivými pracovišti tak, aby vznikl jeden tým, který ví, co a proč dělá. Nemocnice by se měla posouvat více dopředu i na poli postupné modernizace a rekonstrukce svého areálu,“ uvedl Havlík.

Nový dočasný ředitel odhaduje, že alespoň zpočátku bude v Kroměříži osobně přítomen zhruba dva dny v týdnu. „Je možné, že v některých oblastech bude výhodné na určitou dobu posílit řídicí tým o odborníky z managementu olomoucké nemocnice. To se však teprve ukáže. Každopádně veškeré kroky budeme činit citlivě a s ohledem na přínos pro všechny strany,“ zdůraznil.

-jkn