Foto: Pxfuel

Umožněte vězňům platit si za nadstandardní zdravotní péči, žádá Český helsinský výbor

Dostupnost lékařské péče pro vězně je zcela nedostatečná a mnohým z nich se nedostává ani včasné lékařské péče v případě akutního onemocnění. K takovému závěru dospěl v aktuální monitorovací zprávě českého vězeňství Český helsinský výbor (ČHV). Ministerstvo spravedlnosti (MSp) nyní chystá změnu podoby vězeňského zdravotnictví.

Dostupnost zdravotní péče označil za jeden nejpalčivějších problémů vězeňství v ČR ve své aktuální monitorovací zprávě o stavu vězeňství ČHV. Výbor ve zprávě uvádí, že byl opakovaně odsouzenými upozorněn, že se jim nedostává včasné lékařské péče. Nemocní pak navíc dostanou potřebné léky až po uzdravení. O tom co nejvíce pálí české vězeňství již Česká justice informovala.

Podle výboru je přitom povinností státu zabezpečit dostupnost a odpovídající kvalitu lékařské péče.

„Moderní demokratický stát musí být schopen osobám, které zbavuje svobody, poskytnout standardní služby, které zabezpečí udržení jejich lidského a společenského statusu, případně jeho zvýšení na obecnou úroveň. Pokud chceme jako demokratický stát přijmout tezi, že odnětí svobody má sloužit jako výchovný nástroj směřující k nápravě a narovnání problematického jednání osoby a její neschopnosti fungovat ve společnosti tak, aby se do výkonu trestu nedostala, pak musíme s osobami ve výkonu trestu právě tento čas efektivně využít i k získání základních návyků péče o jejich zdraví,“ píše se ve zprávě, kterou zpravoval kolektiv autorů v čele s advokátem Miroslavem Krutinou.

Výbor ve zprávě doporučil, aby byla provedena analýza financování vězeňského zdravotnictví, vyhodnocení nakládání s finančními prostředky a zjištění možných zdrojů financování. A to včetně možnosti zavedení spoluúčasti odsouzených na financování nadstandardní zdravotní péče. Za tímto účele ČHV dává ke zvážení zřízení speciální instituce pro dohled nad zdravotní péčí ve vězeňství.

Podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR (VS ČR) Simona Michailidise se již připravuje změna současného modelu vězeňského zdravotnictví. Na Ministerstvu spravedlnosti se totiž dokončují přípravy vzniku resortní příspěvkové organizace, pod níž by měly v prvním kroku přejít dvě vězeňské nemocnice. Změnil by se tak primárně model financování péče o vězněné osoby a úhrady by nyní plynuly přímo ze systému zdravotního pojištění. Pokud by se změna osvědčila, přešly by pod tuto organizaci veškeré zdravotnické služby VS ČR.

Článek byl převzat z portálu Česká justice.

Petr Dimun