Ilustrační foto: Pexels

USA: Diagnostické chyby stojí ročně 370 tisíc životů

Podle zprávy, kterou tento týden zveřejnila americká Národní akademie věd, inženýrství a lékařství, zemře v USA ročně 371 tisíc lidí kvůli chybné diagnostice nemocí nebo jiných zdravotních stavů a asi 424 tisíc jich kvůli těchto chybám trpí trvalým vážným postižením – například poškozením mozku, slepotou, ztrátou končetin nebo orgánů či metastázující rakovinou. Informaci přinesl web CNN.

Zpráva vychází z desítek dřívějších studií. Experti odhalili, že téměř 40 procent zmíněných závažných následků a úmrtí a souvisí s chybami v diagnostice skupiny pěti stavů: mrtvice, sepse, zápalu plic, krevních sraženin v žíle a rakoviny plic. „Jsou to relativně běžné nemoci, které jsou relativně často lékaři opomenuty, z čehož plyne značné množství škod,“ komentoval zjištění doktor David Newman-Toker, neurolog z Johns Hopkins University.

Diagnostické chyby jsou obvykle výsledkem připisování nespecifických příznaků nějakému běžnějšímu zdravotnímu problému, často méně závažnému, než je stav, který je skutečně způsobuje, upozorňují odborníci. „Máme i pacienty, kteří dostávají nevhodnou léčbu pro nemoc, kterou nemají, a utrpí tím újmu. Mnohem častější je ale život ohrožující onemocnění, které je přehlédnuto a neléčeno, protože jsou jeho projevy mírnější nebo méně zřejmé,“ uvedl pro CNN Newman-Toker.

Vůbec nejčastěji chybně diagnostikovanou nemocí je podle zprávy spinální absces, tedy infekce centrálního nervového systému, která je americkými lékaři chybně diagnostikována ve více než 60 procentech případů. Nutno ovšem dodat, že s celkovým počtem 14 tisíc nových případů ročně tvoří jen relativně malou část celkové zátěže diagnostických chyb.

Obecně se diagnostické chyby liší od jiných oblastí bezpečnosti pacientů – jako jsou operace provedené na nesprávném místě, pády nebo chyby v medikaci – protože spojení mezi akcí a výsledkem je méně přímé, upozornil doktor Daniel Yang, internista a programový ředitel iniciativy pro excelentní diagnostiku v nadaci Gordon and Betty Moore Foundation. „Diagnostické chyby jsou chyby opomenutí. A diagnostická cesta, to není jediné rozhodnutí v jediném okamžiku. Je to odysea, která se někdy trvá týdny, měsíce, dokonce roky. Týká se různých zařízení péče a různých typů lékařů,“ glosoval Yang.

-jkn-