Ilustrační foto: Freepik.com

V zahraničí nakoupené léky proplatí pojišťovny do měsíce

Pokud si český pojištěnec na základě „českého“ e-Receptu vyzvedne léčivý přípravek v jiném členském státě EU, na místě ho zaplatí sám, a poté u své zdravotní pojišťovny podá žádost o náhradu nákladů, které zaplatil v zahraničí. Na to má zdravotní pojišťovna 30 dní, u zcela výjimečně složitých případů 60 dní. Jak upozornila VZP, i pokud pojištěnec splní všechny stanovené podmínky, je mu přiznána náhrada nákladů jen do té výše, kterou by zdravotní pojišťovny hradily za lék v ČR.

„Náhrada nákladů automaticky neznamená přepočet uhrazené částky v zahraniční měně na české koruny a garanci náhrady nákladů v plné a pojištěncem uhrazené výši. Ceny léčivých přípravků mohou být v každém státě rozdílné, a to dle závislosti na právních předpisech daného státu. Takzvaná výše poskytnuté náhrady se proto může lišit oproti ceně, kterou pojištěnec za léčivé přípravky v zahraničí skutečně zaplatil,“ upozornila tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

K žádosti musí pojištěnec doložit kopii lékařského předpisu, případně jiný doklad, ze kterého bude patrné, že byl příslušný léčivý přípravek předepsán, a doklad o zaplacení, ze kterého je patrná úhrada předepsaného léčivého přípravku. O žádostech o náhradu nákladů je poté rozhodováno ve správním řízení.

Vyzvednout léčivý přípravek na lékařský předpis vydaný v ČR v jiném členském státě EU je možné v případě, jestliže tento lékařský předpis splňuje náležitosti takzvaného přeshraničního předpisu. Češi si od minulého týdne mohou léky na předpis vyzvednout i ve více než 1 300 lékárnách v Chorvatsku, Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil i jejich seznam. Pacient v chorvatské lékárně léky zaplatí, českou cenu mu pak na žádost vrátí zdravotní pojišťovna. Od poloviny června podobně funguje vydávání léků v Polsku. Ve všech zemích EU mohou pacienti uplatnit v lékárně původní papírový recept. Nutno dodat, že informace včetně příbalového letáku budou u léků jen v jazyce dané země.

-red-