Foto: PxFuel

Chomutovská porodnice zavádí screening psychosociálního stresu matek po porodu

Chomutovská porodnice zavádí screening možných problémů v duševní oblasti matek po porodu. Období těsně před porodem a krátce po něm může být pro některé ženy a jejich rodiny náročné. Rodiny často čelí různým psychosociálním stresům, s nimiž se ne vždy umí vyrovnat. Systém také včas identifikuje rizikové rodiny, které dostanou následnou odbornou pomoc. ČTK o tom informovala mluvčí chomutovské radnice Marie Heřmanová.

Faktory, které stresové situace kolem porodu způsobují, jsou podle odborníků například nedostatek podpory okolí, náročný porod, sociální izolace či biologické předpoklady.

„Centrum perinatálního duševního zdraví Národního ústavu duševního zdraví je zaměřeno na aplikovaný klinický výzkum v oblasti psychosociálního zdraví u žen v perinatálním období a po dobu mateřské a rodičovské dovolené. Hlavním cílem aktivit centra je komplexní vývoj a testování inovativních přístupů v prevenci a léčbě perinatálních duševních poruch a jejich následné zavedení do praxe,“ uvedl vedoucí výzkumného centra Antonín Šebela.

V chomutovské porodnici je screening psychosociálního stresu naplánován u matek druhý až třetí den po porodu. „Matka dostane tablet, na kterém vyplní dotazník. Centrum perinatálního duševního zdraví v Praze vyhodnotí dané výsledky. Na jejich základě přijde ženě zpětná vazba e-mailem, který shrne, zda je zde možné riziko sociálních či duševních problémů. Matce bude v tomto případě nabídnuta okamžitá podpora a relevantní služby podle dané situace,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí Kamila Faiglová.

Vysoký psychosociální stres může podle odborníků v rodině způsobit partnerské konflikty, obtížnou citovou vazbu matky na dítě a také například emoční obtíže u samotného dítěte. „Tento screening si klade za cíl pomoci rodinám a včas zachytit problémy a nabídnout pomoc, kterou matky opravdu potřebují,“ uvedla mluvčí Chomutova.

-čtk-