Foto: thebluediamondgallery.com

Náhodný objev může pomoci s bojem proti malárii

Vědcům se podařilo objevit přirozeně se vyskytující kmen bakterie, který může pomoci zastavit přenos onemocnění malárie z komára na člověka. K objevu došlo náhodně, poté, co se u hejna komárů během jiného experimentu nevyvinul parazit způsobující toto onemocnění. Bakterie by tak mohly být novým nástrojem boje s jednou z nejstarších nemocí světa, která každý rok zabije více než 600 tisíc lidí. Informaci přinesl zpravodajský web BBC News.

Španělské výzkumné zařízení, které provozuje farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK), původně komáry zkoumalo kvůli vývoji nového léku. Vědci ale zaznamenali velmi podivuhodný jev. Komáři během výzkumu nepřenášeli parazitální nákazu. „Míra infekce u komárů začala klesat. Tito komáři nebyli infikováni parazitem způsobujícím malárii do konce roku,“ říká k tomu doktorka Janneth Rodrigues, která byla vedoucím experimentu. V současnosti probíhá testování, které hodnotí, zda by byl objev bezpečný i v reálném světě.

Tým vědců v roce 2014 vzorky z experimentu zamrazil, vrátil se k nim znovu až o dva roky později. Specifický kmen bakterií označený jako TC1, který se přirozeně vyskytuje v životním prostředí, podle dalších studií zastavil vývoj parazitů způsobujících malárii ve střevech komárů. „Jakmile se bakterie usídlila, vydržela tam po celý život,“ doplňuje Rodrigues.

Nová data zveřejněná v časopise Science ukazují, že tyto bakterie mohou snížit zátěž komárů parazity až o 73 procent. Bakterie vylučuje malou molekulu, známou jako harman, která zabraňuje růstu parazita v komářím střevě. Odborníci z Johns Hopkins University ve spolupráci s vědci z GSK přišli na to, že harman může být požit komárem orálně, pokud je smíchán s cukrem, nebo vstřebán kutikulou.

Konec hrozby?

V uzavřeném výzkumném zařízení nazvaném MosquitoSphere ve státě Burkina Faso nyní probíhají další pokusy, které mapují bezpečnost a efektivitu využívání bakterie v reálném světě. Vědci doufají, že by se mohlo jednat o účinný nástroj proti jedné z nejstarších nemocí světa. Podle Garetha Jenkinse z charitativní organizace Malaria No More je nový objev velice slibný. „Malárie zabije každou minutu jedno dítě. Abychom se dostali na správnou cestu, potřebujeme mít v zásobě nové inovativní nástroje,“ uvádí a dodává, že s takto silnou možnou „zbraní“ by hrozba onemocněním mohla být jednou provždy ukončena.

Malárie ročně zabije asi 620 tisíc lidí, často se jedná o děti do pěti let. Proti malárii existuje vakcína RTS, S/ AS01 (RTS, S), další z nich jsou nyní ve fázi klinických testů. Díky programu WHO, který běží v Ghaně, Keni a Malawi, byl alespoň jednou dávkou vakcíny zatím naočkován jeden milion dětí. V následujících letech by vakcínu mělo dostat dalších 12 afrických zemí.

-ns-