Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Wikimedia/Superbass

Německo chce zjednodušit vývoj a schvalování nových léků. Chce zpět pozici lékové velmoci

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach má plán, jak vrátit Německu pozici jedné ze světových velmocí ve vývoji nových léků. Do konce letošního roku chce připravit a předložit potřebné změny zákonů, které mají například usnadnit procesy při schvalování nových léčiv, jejichž producenti je chtějí uvést na trh. Německo má přitom vsadit na úzkou spolupráci s Indií, uvádí odborný deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na rozhovor Karla Lauterbacha pro německou stanici ARD.

Německo se chce opět stát jedním z rozhodujících hráčů na poli výzkumu, vývoje a produkce léků. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) chce do konce letošního roku předložit zákon, který má za cíl zlepšit podmínky výzkumu a výroby léků a zdravotnických prostředků v Německu. Oznámil to v rozhovoru pro stanici ARD před zahájením setkání ministrů zdravotnictví skupiny zemí G20 v indickém Gandhinagaru.

„Omezili jsme výzkum léků, omezili jsme schvalování nových léků,“ připomněl Lauterbach důvody ústupu Německo z „lékové slávy“. Německo jako výzkumná lokalita během posledních deseti let postupně ztrácelo na atraktivitě. „Do konce letošního roku předložíme zákon, který tyto deficity odstraní. Bude mnohem jednodušší a rychlejší provádět v Německu lékové studie, léky se tak budou moci dostat rychleji na trh a k pacientům,“ dodal šéf spolkového zdravotnického rezortu.

Zlepšení podmínek se má týkat nejen výzkumu a výroby léků, ale i dalších zdravotnických prostředků, jako jsou například magnetické rezonanční tomografy a další přístroje. I v těch Německo patřilo na světovou špici, ale v posledních letech jej dohnaly a předehnaly země, které lze zařadit mezi globální technologické velmoci.

Německo sází na spolupráci s Indií

Karl Lauterbach také zdůraznil význam spolupráce při výrobě léčiv a zdravotnických prostředků s Indií. Aktuálně nejlidnatější země světa hraje podle něho klíčovou roli, protože Indie se v posledních letech stala cílem investic dlouhé řady německých společností. Indie je v těchto oblastech pro Německo strategickým partnerem, a toto chce Lauterbach rozšiřovat a prohlubovat.

„Německo je zde důležitým zaměstnavatelem, ale také důležitým výzkumným místem. Opačným směrem pak proudí produkty, které zatím neumíme za tyto náklady v Německu vyrobit. Je to tedy oboustranně výhodná, tedy win-win, situace,“ vysvětlil Lauterbach.

Vzájemné spolupráci a posilování výzkumné a produkční role Německa v oblasti léků a zdravotnických prostředků podle Lauterbacha nestojí v cestě ani iniciativa „Make it in India“ indické vlády premiéra Narendry Modiho. Jejím cílem je usilovat o výrobu (nejen) léků v Indii. „Vyrobte to v Indii, vyrobte to v Německu, prostě vyrobte to,“ řekl Lauterbach s tím, že nejde o žádný protimluv, ale že je podstatné, aby se větší množství inovativních léků dostalo k většímu okruhu pacientů.

Šéf BioNTech: Byrokracie vše zbytečně prodlužuje

Iniciativu už kvitoval zakladatel a šéf německé biotechnologické společnosti BioNTech Ugur Sahin. BioNTech se proslavil spoluprací s americkou farmaceutickou skupinou na úspěšné vakcíně proti koronaviru Comirnaty. A připomněl, jak jsou schvalovací procesy v Německu stále zdlouhavější a neefektivnější.

Podle něho určité zlepšení nastalo právě během koronavirové pandemie. Tehdy byla spolupráce s úřady intenzivnější, a i úřady vycházely jednoznačně vstříc. „Jenže nyní jsme se vrátili do normálu, a to znamená, že doba schvalování se opět protahuje. V Německu a v Evropě máme sice velmi kompetentní regulační orgány, ale stále méně efektivní procesy, které vyžadují spoustu zdrojů a času jak od úřadů, tak od vývojářů léků a léčivých přípravků,“ povzdechl si Sahin v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung, ze kterého cituje odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Obecně lze podle Sahina pozorovat obrovský nesoulad mezi technologickými možnostmi a tím, co umožní byrokracie. „Jedním důvodem je nadbytečná byrokracie, druhým nedostatek zdrojů, což v kombinaci prodlužuje dobu uvedení nových léků na trh. Medicína je ale tak důležitá, že setrvačnost systému nesmí být úzkým místem, které schválení léků zdržuje,“ varoval šéf společnosti BioNTech.

Zdeňka Musilová