Ilustrační foto: Pixabay

Počet případů záškrtu v Evropě loni zčtyřnásobil. Šíří se hlavně mezi migranty

Mimořádně silný nárůst případů záškrtu v Evropě zaznamenalo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Zatímco v letech 2017 až 2021 bylo ročně průměrně hlášeno 55 případů, v loňském roce počet případů záškrtu činil 224. Letos již bylo zaznamenáno 57 případů, z toho dva skončily úmrtím. ECDC upozorňuje, že většina infekcí byla zaznamenána v zařízeních pro migranty, nemělo však dojít k jejich zavlečení do domácí populace. Na zprávu ECDC upozornil Státní zdravotní ústav.

Nejvíce případů záškrtu v období od ledna 2022 do 11. srpna letošního roku zaznamenali v Německu, a to 206 případů. Následuje Belgie s 37 případy, Česká republika s 10, Slovensko a Nizozemsko po devíti, Švédsko s pěti, Lotyšsko mělo tři případy a Norsko se Španělskem shodně po jednom. K celkem čtyřem úmrtím došlo v Německu, na Slovensku, v Belgii a Lotyšsku.

„Celkem bylo 228 případů vyvoláno Corynebacterium diphtheriae a 53 případů Corynebacterium ulcerans. Z 228 případů způsobených C. diphtheriae mělo 199 osob kožní formu záškrtu, 18 osob respirační formu, tři osoby měly jak kožní, tak respirační formu a tři osoby měly nosní formu záškrtu. Pět případů mělo jiný klinický projev nebo chyběly informace o klinickém projevu,“ uvádí ke statistikám SZÚ.

Počet případů C. diphtheriae hlášených ECDC od ledna 2017 do 11. srpna 2023. Zdroj: SZÚ

Kvůli zhoršující se situaci ohledně záškrtu bylo zřízeno i celoevropské konsorcium, které poskytlo další informace o mikrobiologickém profilu případů. Zjistilo, že 95 procent infikovaných osob žilo v zařízení pro migranty, hlásilo nedávný příjezd do vykazující země nebo mělo úzké vazby na komunity migrantů.

Přestože letos se počet případů zdá být nižší než vloni, „situace mezi migranty vyžaduje trvalou pozornost a okamžitou reakci v případě, že se záškrt objeví,“ upozorňuje ústav. Riziko představuje antimikrobiální rezistence, která byla u některých případů zaznamenána.

Navzdory nenadálému nárůstu počtu případů záškrtu, je tato nemoc v Evropě nadále vzácným onemocněním. Je to především díky vysoké proočkovanosti napříč evropskými zeměmi. Například Rakousko má proočkovanost 85 procent, zatímco Řecko, Maďarsko, Lucembursko, Malta a Portugalsko dokonce 99 procent. „Očkování je jedinou účinnou metodou prevence onemocnění zprostředkovaného toxinem,“ doplňuje SZÚ.

-fk-