Foto: Radek Čepelák

Válek: Výběrové řízení na ředitele IKEM bude vypsáno do konce roku

Výběrové řízení na nového ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) bude podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vypsáno do konce letošního roku. Dříve ho vybírat nechce, aby se sešel dostatek kvalitních kandidátů. Ministr to řekl při příchodu na dnešní jednání vlády. Dosavadní ředitel IKEM Michal Stiborek rezignoval v pátek.

Ministr nechce výběr nového ředitele uspěchat. „Musíme mít portfolio kandidátů, kteří se tam přihlásí. Nerad bych, aby to byl zase jeden kandidát, chci, aby komise měla z čeho vybírat,“ uvedl Válek. Poslední výběrové řízení, v němž v květnu místo obhájil Stiborek, bylo podle něj otevřené dlouho, a přesto se přihlásili jenom dva zájemci. „Snažil jsem se oslovit i mimopražské, ale zájem byl nulový,“ řekl ministr.

„Nechci se dostat do situace, že (…) opakovaně neúspěšní kandidáti budou jediní, z koho budu vybírat,“ řekl také ministr. IKEM si podle něj zaslouží seriózní a morálně nezpochybnitelné vedení, které se bude nemocnici věnovat na plný úvazek. „Člověka, u kterého budu mít co největší jistotu, že se zase něco na něj neobjeví,“ doplnil.

Za současnou prioritu považuje Válek dokončení staveb nových pavilonů za více než miliardu korun v termínu, což má být květen příštího roku. Vedením instituce je nyní pověřený statutární zástupce ředitele, kterým je Jiří Malý. „V první fázi musí být pověřený statutární zástupce. Možná, že se to ještě změní a vyberu někoho ještě neutrálnějšího,“ dodal.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní náměstek institutu, v čele IKEM byl od roku 2018. Podle serveru Seznam Zprávy si ale vydělal desítky milionů půjčkami na vysoký úrok a spolupracoval v něm i s člověkem, který byl v jiné kauze odsouzený za zpronevěru.

Stiborek odmítl, že by se dopustil něčeho protiprávního, přesto kvůli svému podnikání rezignoval. Informace Seznam Zpráv považuje za řízenou likvidaci a vyřizování účtů. Stiborek měl také spory se zaměstnanci IKEM, které řešil při červencové návštěvě zařízení i premiér Petr Fiala (ODS).

ČTK