Dosavadní ředitel IKEM Michal Stiborek. Foto: Radek Čepelák

Ministr Válek přijal rezignaci Stiborka, IKEM povede Malý

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přijal rezignaci ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michala Stiborka, který mu ji nabídl dnes ráno. Válek to oznámil na tiskovém briefingu. Řízením IKEM v plném rozsahu pověří dosavadního statutárního zástupce ředitele institutu Jiřího Malého. Válek na briefingu řekl, že obvinění od počátku považoval za velmi závažná a nebral je na lehkou váhu. Dnes ráno jednal se Stiborkem, který mu nabídl rezignaci. Podle vyjádření mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba úřad vyhodnotil Stiborkovu situaci jako neudržitelnou. Pokud by sám nerezignoval, byl by odvolán, dodal mluvčí.

Podle Seznam Zpráv si Stiborek vydělal desítky milionů půjčkami na vysoký úrok. Stiborek ve čtvrtečním rozhovoru pro Bleskl odmítl, že by se během svého podnikání dopustil něčeho protiprávního. Informace Seznam Zpráv považuje za řízenou likvidaci a vyřizování účtů. Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM stál od roku 2018.

Za důvod svého odstoupení uvedl Stiborek na webu IKEM osobní útoky novinářů, které mu znemožňují pečovat o dobré jméno zařízení. „Osobní útoky webových novinářů ze serveru Seznam Zprávy, kteří z mého někdejšího, tři roky již neprobíhajícího, legálního podnikání uměle vyrobili dehonestační kauzu, mi bohužel znemožňují pokračovat v péči o dobré jméno IKEM. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ředitele, abych nezatěžoval IKEM jakýmikoli pochybnostmi o jeho budoucnosti a mé minulosti. Svoji pověst, poškozenou výše zmíněnými ‚novináři‘, proto budu dál bránit soudní cestou,“ uvedl Stiborek v prohlášení zveřejněném na stránkách nemocnice.

Úkolem Jiřího Malého bude podle Válka především zajistit pokračování kvalitního fungování IKEM, vyřešení vnitřních sporů, dohled nad bezproblémovou realizací investic a ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty.

Resort zdravotnictví se ve spolupráci s Malým chce zaměřit na to, aby se kauzy a vnitřní spory uklidnily a neopakovaly. „Očekávám, že nyní se IKEM po tomto turbulentním týdnu vrátí k tomu, co je mimo jiné jeho základním smyslem – péči o pacienty a excelentnímu výzkumu,“ dodal Válek.

Rezignaci kvitují vládní i opoziční politici

Za správné řešení a nutný krok k návratu IKEM k běžnému fungování označil Stiborkovu rezignaci premiér Petr Fiala. „IKEM je špičkové medicínské centrum, které každý den zachraňuje lidské životy a dělá excelentní vědu. Rezignaci pana ředitele považuji za první nutný krok k tomu, aby se organizace vrátila k běžnému fungování, vytvářela klidné a inspirativní prostředí pro špičkové lékaře a zdravotníky a mohla nadále poskytovat tu nejkvalitnější zdravotní péči a v rámci vědecké činnosti přicházela s novými léčebnými postupy,“ uvedl premiér.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila rezignaci dosavadního šéfa IKEM za jednoznačně správné řešení. „Kauza pana Stiborka nebude nadále vrhat stín na dobrou pověst IKEM a skvělou práci tamních lékařů. Jsem ráda, že se pan ministr Válek s ním na tomto řešení dohodl,“ ocenila Pekarová Adamová.

Předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová uvedla, že nic jiného než konec ředitele IKEM neočekávala. „Svou kauzu nedokázal vysvětlit. Překvapuje mě, že ministr Válek nereagoval dřív, a naopak to celé ještě hájil,“ uvedla. Válek ve středu na Stiborkovu adresu uvedl, že prošel prověřováním Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Dodal také, že ministerstvo informace z médií prověřuje.

-ČTK-