Foto: Wikipedie/Palickap

Ve Stodské nemocnici konči porodnice, na vině je naprostý nedostatek pediatrů

Ve Stodské nemocnici, která patří Plzeňskému kraji, končí porodnice. Důvodem je naprostý nedostatek pediatrů. Nemocnici se nedaří za přijatelných finančních podmínek sehnat kmenové či externí dětské lékaře, kteří by na novorozeneckém oddělení drželi nepřetržité služby. Jejich přítomnost je nutná kvůli zajištění péče o novorozence, pediatr musí být také u každého porodu. O ukončení provozu porodnice, kde se loni narodilo 361 dětí, dnes rozhodlo představenstvo nemocnice, sdělil ČTK její mluvčí Jiří Kokoška.

Rodičky ze spádové oblasti Stodské nemocnice budou moci využívat porodnice v Plzni nebo v Domažlicích, které mají dostatečné kapacity pro převzetí porodů a kam je z okolí Stodu dojezdová doba kolem půl hodiny. Nemocnice ve Stodu v létě otevřela ordinaci praktika pro děti a dorost, kam se může registrovat větší množství dětí. Gynekologickou péči nemocnice zachová v plném rozsahu, včetně ženských ambulancí, těhotenské poradny, lůžkové péče a gynekologické operace.

Nedostatek pediatrů panuje v celé republice. Řada pediatrů je totiž už v důchodovém věku, a tak postupně omezují nebo ukončují činnost v nemocnicích i v soukromých praxích. Ve Stodu se s tímto problémem potýkají už delší dobu. Na začátku prázdnin kvůli tomu porodnice přerušila provoz a vedení nemocnice věřilo, že se v červenci podaří najít nové pediatry a uzavřít s nimi smlouvy. „Pozici jsme opakovaně inzerovali doma i v zahraničí, oslovili jsme personální agentury zaměřené na lékaře, měli jsme i osobní kontakty a tipy od zaměstnanců, koho oslovit, a dlouhodobě a úzce spolupracujeme s lékařskou fakultou. Ale bohužel pediatři chybí v celé zemi a z absolventů se chce pediatrii věnovat jen malý zlomek. Není zkrátka koho oslovovat,“ řekl ředitel nemocnice Daniel Hajšman. Nemocnice by podle něj potřebovala alespoň tři plně atestované pediatry, má jen jednoho.

Podle předsedy představenstva Zdeňka Švandy narazila nemocnice při shánění pediatrů i na jejich nepřiměřené mzdové nároky. „Finanční představy vážných uchazečů, se kterými jsme hovořili, byly pro nás absolutně nereálné. Setkali jsme se pro představu i s požadavkem na mzdu čtvrt milionu měsíčně, a to dokonce i od zájemce bez plné atestace. To žádný příčetný a odpovědný manažer nemůže akceptovat, navíc v porodnici, kde se v průměru narodí jedno dítě denně,“ upozornil Švanda.

Nedostatek pediatrů je systémový problém, který netrápí jen Plzeňský kraj, řekl hejtmanův náměstek odpovědný za zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). „Pokud se nestane zázrak, mám důvodnou obavu, že toto rozhodnutí mohou následovat i jiné nemocnice kdekoliv v ČR,“ řekl. Problém chce probrat s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Pokud by stát dlouhodobě neudržitelný stav nezačal systémově řešit, hrozil by kolaps pediatrické péče, míní Hais. Jako možné řešení vidí například maximální zjednodušení přístupu zahraničních zdravotníků, jejich rychlou integraci a zapracování do zdravotního systému v ČR.

O uzavření porodnice dnes vedení nemocnice informovalo zaměstnance a odbory. Všem zdravotníkům z novorozeneckého oddělení a porodnice nabídne práci na jiném pracovišti dle kvalifikace, případně rekvalifikaci s novou specializací.

V Plzeňském kraji tak zůstávají porodnice v Klatovech a Domažlicích, které patří do sítě krajem zřizovaných nemocnic, dále soukromá Mulačova nemocnice v Plzni a plzeňská fakultní nemocnice. Už před několika lety skončila porodnice v Rokycanské nemocnici. Loni se ve všech porodnicích v kraji narodilo 5249 dětí, z toho 3134 ve fakultní nemocnici. O rok dříve přišlo v porodnicích v kraji na svět 5734 novorozenců.

-čtk-