Ilustrační foto: Pixabay

Výbor ENVI schválil větší ochranu dárců humánních látek

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) učinil významný krok k posílení bezpečnostních a kvalitativních norem pro látky lidského původu (SoHO) používané při léčbě a darování. Jasnou většinou 59 hlasů pro, 4 proti a 4 se zdrželi hlasování výbor ENVI na své nedávné schůzi přijal stanovisko k novým předpisům, které mají upravovat používání SoHO v Evropské unii.

Pojem „látky lidského původu“ (substances of human origin) zahrnuje životně důležité složky, jako je krev a její složky, například červené a bílé krvinky a plazma, a také tkáně a buňky používané pro transfuze, terapie, transplantace a lékařsky asistovanou reprodukci.

Dárcovství bez finančních incentiv

Jedním z klíčových bodů navrhovaných nařízení bylo zajistit, aby dárcovství SoHO zůstalo dobrovolné a bezplatné. Aby se podpořila aktivní účast na dárcovství, poslanci naléhají na členské státy EU, aby umožnily kompenzaci nebo náhradu ztrát a výdajů, které vznikly žijícím dárcům. Toho by bylo možné dosáhnout různými způsoby, například náhradním volnem, daňovými úlevami nebo paušálními příspěvky na národní úrovni. Zákonodárci však zdůrazňují, že kompenzace by neměly být využívány jako pobídka k náboru dárců nebo zneužívání zranitelných osob. Kromě toho výbor požaduje přísná pravidla pro reklamu kolem dárcovství SoHO, která by zakazovala jakékoli odkazy na finanční odměny.

Kromě toho se členské státy EU vyzývají, aby v zájmu zachování autonomie EU v oblasti dodávek těchto kritických látek vypracovaly „národní plány pro případ nouze a kontinuity dodávek“. Tyto plány by měly zahrnovat opatření k zajištění odolné dárcovské základny, pravidelné monitorování dodávek základních SoHO a návrhy na posílenou spolupráci mezi zeměmi, které čelí nedostatku, a zeměmi s nadbytečnými zásobami. Výbor rovněž doporučuje zřídit v rámci těchto národních plánů digitální komunikační kanál, který by umožnil uchovávat a analyzovat informace o dostupnosti, kolísání a případném nedostatku SoHO.

Plazma na import

Ve snaze dále posílit přístup EU k SoHO poslanci vyzývají k vytvoření unijního seznamu kritických látek. Tento seznam by byl doplněn plánem obsahujícím ambiciózní cíle pro zajištění jejich dostupnosti v celém bloku. Strategie by měla zahrnovat komunikační kampaně na zvýšení povědomí o dostupných typech darů, školicí programy pro zdravotnické pracovníky a usnadnění výměny osvědčených postupů.

„Tento zákon má zásadní význam pro bezpečnost dárců, blaho pacientů, bezpečnost dodávek a rozvoj inovativních lékařských technik v Evropě. Zlepšením koordinace a výměny informací se usnadní tok SoHO a souvisejícího lékařského know-how ve prospěch evropských pacientů. Ačkoli Evropa v současné době část svých potřeb SoHO dováží, například 40 procent své plazmy, kompromis, kterého jsme dosáhli, zavazuje náš kontinent k zajištění dlouhodobých dodávek,“ řekla po hlasování francouzská europoslankyně Nathalie Colin-Oesterléová z Evropské strany lidové (EPP). Navrhovaná nařízení výboru ENVI jsou považována za zásadní krok ke zvýšení bezpečnostních a kvalitativních standardů týkajících se látek lidského původu.

-fk-