Sídlo firmy Johnson and Johnson v americkém New Jersey. Foto: Ekem, Public Domain via Wikimedia Commons

Americkému Johnson & Johnson ujíždí akviziční vlak. Ačkoli má finančně nabito, zatím ho předbíhají ostatní

Poslední významná akvizice, kterou americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson zaznamenala, proběhla už před třemi lety. To když v srpnu 2020 pod svá křídla převzala biofarmaceutickou společnost Momenta Pharmaceuticals. Tehdy Johnson & Johnson za Momentu zaplatil 6,5 miliardy dolarů. Od té doby zůstalo jen u nabídek, které ale přeplatily konkurenční firmy. Johnson & Johnson si je vědom, že by mu další akvizice již neměla uniknout. V detailu se tématu věnuje odborný portál Fiercepharma.com.

Touha americké farmaceutické skupiny Johnson & Johnson po akvizicích je doslova nenasytná. Tak ji popsal finanční ředitel skupiny Joe Wolk, když koncem srpna seznamoval nejen odbornou veřejnost s výhledem hospodaření pro celý letošní rok. Skupina Johnson & Johnson si je totiž vědoma, že v oblasti akvizic se jí v posledních letech příliš nedaří, a že poslední významný „zářez“ se konal už před třemi lety, tedy poměrně dlouhou dobou.

Přitom právě akvizice sehrály v minulosti celkem významnou roli, pokud jde o úspěch skupiny jako celku. Což ostatně přiznal i sám Wolk. „Bavíme-li se o historii naší farmaceutické části byznysu, byla velice úspěšná právě díky akvizicím a nejrůznějším spolupracím. Faktem je, že externě získané inovace představují asi 50 procent našeho výzkumu a vývoje,“ dodal finanční šéf skupiny Johnson & Johnson.

Divize spotřební farmacie vstoupila na burzu

Rozhodně se nedá říci, že by společnost Johnson & Johnson neměla na významnější akvizici peníze. Už jen proto, že se jí podařilo úspěšně dokončit vyčlenění své divize spotřební farmacie, která nese obchodní název Kenvue. A to tak, že společnost vstoupila na burzu coby veřejně obchodovaná a Johnson & Johnson to vyneslo přes 13 miliard dolarů (více než 290 miliard korun) v podobě volné hotovosti.

Joe Wolk o této sumě rovněž hovořil, ovšem zatím jen proto, aby připomněl, že se s Johnson & Johnson musí počítat. A že jeho finanční „palebná síla“ pro případné akvizice opět o něco vzrostla. Wolk sice neřekl konkrétně, po jakých farmaceutických firmách Johnson & Johnson pokukuje, z náznaků se dá ale odhadnout, že může jít jak o diagnostiku, tak o rozšíření působnosti v oblasti farmaceutického byznysu. Tak to alespoň vidí analytici odborného portálu fiercepharma.com. Ve hře jsou „velké i malé firmy“, upřesnil Joe Wolk.

Poslední akvizice před třemi lety

Jak už bylo řečeno, poslední významná akvizice se společnosti Johnson & Johnson podařila před třemi lety, tedy v srpnu roku 2020. Tehdy za biofarmaceutickou společnost Momenta Pharmaceuticals zaplatila 6,5 miliardy dolarů, což v dnešních cenách dělá asi 144 miliard korun.

Není to ale tak, že by Johnson & Johnson od té doby o nákup žádné perspektivní firmy ze svého oboru neusiloval. Byl například mezi uchazeči o farmaceutickou společnost Horizon Therapeutics, kterou nakonec za bezmála 28 miliard dolarů (asi 616 miliard korun) koupila farmaceutická skupina Amgen.

Johnson & Johnson také sehrál roli v převzetí společnosti Global Blood Therapeutics, která se zaměřuje na léčbu srpkovité anémie. Jenže Global Blood Therapeutics nakonec získala jiná velá americká skupina, a to Pfizer. Pfizer totiž všechny ostatní nabídky přeplatil a za Global Blood Therapeutics vydal 5,4 miliardy dolarů (v přepočtu kolem 120 miliard korun).

Agilní a flexibilní

Skupina Johnson & Johnson si je dobře vědoma, že mu další akvizice již nemohou utíkat. V letošním roce mu totiž klesnou tržby, které by se měly pohybovat mezi 83 a 84 miliardami dolarů. To je skoro o 20 miliard méně, než byl Johnson & Johnson zvyklý. Pravdou ale je, že letošní rok bude první, kdy v jeho účetnictví nebude figurovat prodaná divize Kenvue.

Na druhé straně ale skupina očekává, že zisk v letošním roce stoupne asi o 12,5 procenta. Cílem společnosti Johnson & Johnson podle jeho finančního ředitele Joea Wolka vždy bylo stát pevně na pilířích, které jsou agilní a flexibilní zároveň. Nezbývá tedy než čekat, s jakým akvizičním záměrem se jedna z největších farmaceutických společností světa dříve či později pochlubí.

Zdeňka Musilová