Ilustrační foto: Freepik

Neexistuje žádný odborný argument, proč by farmaceut nemohl očkovat, míní Marek Hampel

Situaci v českém zdravotnictví by prospělo, kdyby tuzemští farmaceuti mohli v lékárnách očkovat proti chřipce. Vakcinace v lékárnách funguje v řade evropských zemí a vše je odborně i legislativně připravené i u nás, ale chybí potřebná domluva lékárníků s lékaři. To si myslí předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Proočkovanost proti chřipce je přitom v ČR nízká, což podle Hampela svědčí o tom, že očkování pouze u praktických lékařů nemá kýžený systémový efekt.

V sousedním Polsku již tři roky, ale od ledna 2024 i na Slovensku, mohou proškolení lékárníci očkovat proti chřipce v lékárnách. Lze to i v některých dalších velkých evropských zemích, například ve Francii, Německu nebo Velké Británii. Pomohl by podle vás takový krok i u nás?

Ano, pomohl. U nás se ale bohužel nejsme schopni domluvit s kolegy lékaři. Po odborné stránce neexistuje žádný argument, proč by farmaceut nemohl očkovat. Jsme součástí primární péče, lékárna je zdravotnické zařízení s výbornou dostupností. Pokud vím, tak v těchto okolních zemích se začínalo s očkováním proti chřipce a mají velmi dobré zkušenosti, jejich ministerstvo zdravotnictví i kolegové lékaři si spolupráci s farmaceuty pochvalují.

Proočkovanost české populace proti chřipce je mezi vůbec nejnižšími v Evropě. Je podle vás možnost vakcinace v lékárnách správnou cestou k zvýšení proočkovanosti?

U nás se vše vsadilo na zajištění očkování jen v ordinacích lékařů, když pominu hygienické stanice. Výsledkem je však velmi malá úroveň proočkovanosti proti chřipce, to máte pravdu, čísla to dokládají. Jsem přesvědčen, že v budoucnu dojde k posunu i v této otázce a očkování farmaceutem bude možné i v Česku. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že proočkovanost se tam zvýšila. Je to v zájmu pacientů.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka se proti možnosti očkování proti chřipce v českých lékárnách v minulosti několikrát vymezil. Podle něj je takové řešení vhodné v zemích, kde není dobře dostupná primární péče, což se o ČR říci nedá. Co si o tomto argumentu myslíte?

Já jsem za celá léta veřejné diskuse o očkování slyšel hodně argumentů, které byly namířeny proti možnosti očkovat farmaceutem. Snažím se předkládat fakta a mapuji situaci ve světě. Slyšel jsem používat argument o nedostatečné primární péči v některých zemích, ale ten se dá dobře vyvrátit. Pokud by platil výrok o vysoké dostupnosti primární péče v Česku, jak vysvětlit, že je zde tak nízká míra proočkovanosti proti chřipce? Přece bychom měli mít jednu z nejvyšších proočkovaností v Evropě. Na to jsem slyšel jen další argument – a to, že je potřeba dělat větší osvětu, kterou by však měli dělat ostatní, například zdravotní pojišťovny, které se o to léta snaží, a osvětu by měl dělat stát, tedy ministerstvo zdravotnictví či Státní zdravotní ústav. Nechat se očkovat farmaceutem je v Česku zatím nemožné, a to i přestože má Česká lékárnická komora vše odborně i legislativně připravené.

Jakub Němec