Ilustrační foto: Freepik

Náhlá srdeční zástava nemusí být náhlá, odhalila studie

Nový americký výzkum uveřejněný v žurnálu The Lancet odhalil, že celá polovina lidí, kteří zažili náhlou srdeční zástavu, pocítila den před ní jasný a citelný symptom. Tyto symptomy jsou přitom u mužů jiné než u žen. U žen je nejvýraznějším příznakem hrozící srdeční zástavy dušnost, zatímco u mužů se dostavuje bolest a tlak na hrudi. Vědci věří, že by s těmito znalostmi mohli rozvíjet technologie, které budou lidi, jimž srdeční selhání hrozí, včasně varovat, čímž jim zachrání zdraví nebo dokonce život.

Zástava srdce, která je typicky způsobena abnormalitami srdečního rytmu, nastává, když srdce přestane pumpovat krev – ta totiž poté přestane proudit do mozku a dalších orgánů. Podle amerického Národního institutu pro srdce, plíce a krev každý rok zemře na zástavu srdce zhruba 450 tisíc Američanů. Varovná jsou i tuzemská data: Srdečnímu selhání podle dat Českého statistického úřadu loni podlehlo 7300 Čechů a tato diagnóza se stala druhou nejčastější příčinou úmrtí v ČR – zemřelo na ni 6,1 procent obyvatel.

Doposud se předpokládalo, že náhlá srdeční zástava přichází bez varování, odvíjí se od toho ostatně i její název. Drtivá většina lidí, kteří zástavu srdce zažijí mimo zdravotnické zařízení, zemře během několika minut. „To by se ale nemuselo dít. Identifikace jakýchkoli varovných příznaků by mohla lidem dát šanci bojovat,“ uvedl pro web Drugs.com spoluautor výzkumu doktor Sumeet Chugh, který působí jako ředitel Centra pro prevenci srdečních zástav v nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles.

Odlišné příznaky u mužů a u žen

Vědci odhalili nová zjištění, když přezkoumávali data ze dvou jiných studií mapujících symptomy lidí, kteří zažili náhlou srdeční zástavu, respektive symptomy těch, kteří vyhledali pohotovostní péči, aniž by ale zaznamenali srdeční zástavu. První výzkum se uskutečnil v Oregonu, druhý v Kalifornii, oba však překvapivě přinesly podobné výsledky.

Polovina lidí, kterou postihla náhlá srdeční zástava zaznamenala v průběhu předchozího dne nejméně jeden výmluvný příznak – a to bolest na hrudi u mužů a dušnost u žen. „U mužů byly významně spojeny s náhlou zástavou srdce bolest na hrudi, dyspnoe a pocení, zatímco u žen byla s náhlou zástavou srdce významně spojena pouze dušnost,“ píše se v závěrech studie, která souhrnně analyzovala více než 76 tisíc volání na tísňovou linku, z nichž do kontrolní skupiny vybrala necelých 1200 pacientů ze studie v Kalifornii a dále téměř 1700 pacientů z druhého výzkumu v Oregonu.

Méně početné skupiny mužů i žen navíc před srdeční zástavou pociťovaly palpitace, tedy pocit zrychleného bušení srdce, ale i příznaky podobné záchvatům a symptomy podobné chřipce. „Varovné příznaky jsou skutečně spojeny se zástavou srdce. A tyto příznaky jsou specifické pro obě pohlaví,“ potvrdil Chugh.

Technologická výzva

Bolest na hrudi a dušnost ale samozřejmě automaticky neznamenají příznak zástavy srdce. Objevují se i jako příznak řady jiných problémů a onemocnění. „Pokud se nicméně vyskytnou u někoho, kdo má také vysoký krevní tlak, cukrovku nebo základní srdeční onemocnění, je pravděpodobnější, že jsou se zástavou srdce spojeny,“ upozornil Chung.

Podle něj může lidem s predispozicí k náhlému srdečnímu selhání v budoucnu pomoci i technika. „Aplikace nebo chytré hodinky pomohou dále upřesnit, kdo je nejvíce ohrožen. Musíme zkombinovat další funkcionality s varovnými příznaky, aby lidé věděli, zda je pravděpodobné, že u nich dojde k zástavě srdce a že potřebují okamžitou pomoc,“ vysvětlil Chugh.

Na to, že věnování pozornosti jakýmkoli potenciálním varovným signálům náhlé zástavy srdce může pomoci zachránit život mnoha lidí upozornil také doktor Raman Mitra, ředitel elektrofyziologické laboratoře v nemocnici North Shore University Hospital v Manhasset ve státě New York. „O člověku, kterého postihne náhlá zástava srdce uvažujeme jako o člověku, který je zcela v pořádku, a pak znenadání zkolabuje. Přitom ale může existovat způsob, jak tyto lidi identifikovat dříve, aby se jim dostalo potřebné pomoci,“ řekl webu Drugs.com Mitra, který se na výzkumu osobně nepodílel. A dodal: „Pokud se u vás nečekaně objeví bolest na hrudi a je spojena s dušností, bušením srdce, závratí, omdléváním, pocením nebo nevolností, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.“

-jkn-