Foto: Radek Čepelák

Nové ředitelce SÚKL dávám půl roku, aby zlepšila situaci, řekl Válek

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za úřadování předchozí ředitelky Ireny Storové nedostatečně spolupracoval s lékaři, lékárníky a pacienty v informování o nedostatcích léků. To by se nyní pod vedením Kateřiny Podrazilové mělo změnit, jinak budou padat hlavy. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Mimo jiné také zmínil, že ve snaze vyřešit nedostatek některých léčiv již probíhají intenzivní rozhovory s výrobci o zajištění dodávek do České republiky.

Válek na úvod představil pět hlavních bodů řešení lékové krize, z nichž některé už jsou splněné. Jedním z nich je například uzákonění výjimky pro dovážení neregistrovaných léčiv v případě nouze. Resort dále podle Válkových slov usiluje o zvýšení odolnosti trhu zajištěním větší konkurence farmaceutických firem a navýšení počtu dodavatelů do tuzemska. Důležitým krokem má být také schválení novely zákona o léčivech a výhledově též zajištění výroby léků v České republice.

S nutností přesunu výroby léčiv do tuzemska souhlasila i lékařka a členka sněmovního výboru pro zdravotnictví za SPD Iveta Štefanová. „Čím dříve, tím lépe,“ shrnula urgenci soběstačnosti České republiky v této oblasti. Z dlouhodobého hlediska je pro i viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Krátkodobě, zejména na nadcházející sezónu, je podle něj ale potřeba řešit výpadky jiným způsobem. Navrhnul zdokonalení systému eRecept tím způsobem, aby v nich lékaři měli přehled o dostupnosti konkrétních léčiv v lékárnách. „Ideálně kdyby šlo lék pro pacienta i zarezervovat,“ doplnil Mrozek. Posteskl si, že přestože byla komora ujišťována, že technicky to udělat lze, stále to není funkční.

Ministr Válek se bránil tím, že databázi léčiv má v kompetenci SÚKL, a ten podle něj není vůči lékařům, lékárníkům ani pacientům v oblasti poskytování dat o nedostatkových lécích vůbec vstřícný. Současně dodal, že nová ředitelka ústavu, Kateřina Podrazilová, která byla jmenována tento týden, má nyní za úkol tuto otevřenost na všechny strany zlepšit. „Má půl roku na to, aby mě přesvědčila o tom, že to bude dělat dobře,“ sdělil Válek k ultimátu Podrazilové. Neznamená to, že se musí do té doby všechny problémy vyřešit, ale musí být vidět výsledky změny. „Pokud to nesplní, bude muset být nové výběrové řízení,“ zdůraznil dále ministr.

Na opožděné reagování SÚKLu na výpadky poukázala i poslankyně Štefanová. Podle ní chybí systémový monitoring stavu léčiv v tuzemsku, konkrétně jaké léky chybí a kde. „Neví se, jaká je aktuální situace,“ shrnula. I viceprezident Mrozek se vyslovil pro to, aby ministerstvo zdravotnictví zaúkolovalo ústav k tomu, aby potřebná data sbíral.

V pořadu rovněž z úst výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem Filipa Vrubela zaznělo, že k nedostatkům vede tlak na co nejnižší cenu. S tím ministr Válek nesouhlasil. Problematika cen a úhrad za výpadky podle něj nestojí, a není proto nutné tento systém zásadně měnit. Svůj názor podpořil příkladem Švýcarska, kde jsou léčiva mnohem dražší a s masivními výpadky se tam také potýkají. „Není to ale tak, že by byly léky v České republice nejlevnější,“ zdůraznil Válek.

Ani Štefanová není přesvědčena, že by systém cen a úhrad měl zásadní vliv na trh, jedním z důvodů výpadků to ovšem podle ní být může. „Je to jedna z příčin, ale je to minoritní příčina,“ souhlasil Mrozek v Otázkách.

-fk-