Foto: Pixnio

Úhradová vyhláška vzbuzuje rozporuplné reakce. Návrh je bizarní a některé zásahy nesmyslné, tvrdí zubaři

Návrh úhradové vyhlášky, který poslalo ministerstvo zdravotnictví do připomínkového řízení, vyvolává rozporuplné reakce. Zatímco následná lůžková péče ho v současné ekonomické situaci považuje za racionální a hodnotí ho vesměs kladně, ambulantní specialisté upozorňují, že v jejich segmentu sníží kvalitu a dostupnost péče. Stomatologové, kteří v dohodovacím řízení uzavřeli parciální dohodu s VZP, návrh považují vysloveně za bizarní s tím, že oproti dohodě ministerstvo všechny hodnoty upravilo, přičemž některé zásahy jsou zcela nesmyslné.

Ambulantní specialisté, kteří jsou jedním ze čtyř segmentů, které se v rámci dohodovacího řízení s plátci neshodli na žádném návrhu, upozorňují, že vyhláška v navrženém znění by snížila dostupnost a kvalitu jejich péče.

„Stále jde jen o návrh k připomínkám a já věřím, že proběhne racionální diskuse, jejímž výstupem bude snad i podstatná úprava podmínek,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, podle něhož mají ambulantní specialisté tři okruhy výhrad. Tím prvním je, že jejich signální kód má mít nižší hodnotu než u praktických lékařů. Zatímco za klinické vyšetření u ambulantního specialisty je hodnota bodu stanovena na 52 korun, u praktika je to 80 korun.

„K tomu nevidíme žádný objektivní důvod a jen se obáváme, že to povede k vybuzení zbytečných rozporů mezi jednotlivými ambulantními specialisty a praktickými lékaři. Odborná i časová náročnost práce ambulantních specialistů jistě není o nic nižší,“ konstatuje Jojko.

Vedle toho podle něj ministerstvo navrhuje velmi nízký koeficient v úhradovém vzorci a navíc snížení hodnoty bodu, kvůli němuž se vytrácí efekt inflačního navýšení bodových hodnot jednotlivých výkonů vycházející ze změny hodnoty práce nositelů výkonů a minutové režie.

„Ministerstvo zdravotnictví (MZ) de facto jakoby nevěřilo tomu, že nám významně narostly náklady na provoz našich ambulancí. Nabízí všem oborům s ohledem právě na nárůst nákladů fakticky méně peněz než v roce 2022 a 2023, což by jistě vedlo ke snížení dostupnosti a kvality péče ambulantních specialistů. Velmi podstatné by to bylo pro obory materiálově a technicky náročné, u nichž se dopad nárůstu nákladů a inflace projevuje nejvíce. Těmto dvěma skupinám (tedy mimo radiační onkologii, která jako jediná má dostat podstatné navýšení úhrad) současný návrh MZ zcela jednoznačně nejen s ohledem na inflaci, ale i nominálně – v řádu až několika procent – snižuje úhrady. Pokud se návrh nezmění, zcela jistě vznikne minimálně část výkonů, která přestane být rentabilní a pro pacienty se stane nedostupná nebo obtížně či nějak podmíněně dostupná. Tento trend začal již výší úhrad v roce 2023, přičemž návrh vyhlášky na rok 2024 to ještě prohlubuje,“ objasňuje Zorjan Jojko.

Aby toho nebylo málo, je navzdory nárůstu cen včetně léků podle ambulantních specialistů velice úzký mantinel regulací ve výši 120 procent proti roku 2022 (ambulantní specialisté požadují alespoň 130 procent). To spolu se snížením hodnoty bodu a koeficientu v úhradovém vzorci považuje Jojko za hlavní kámen úrazu návrhu úhradové vyhlášky.

A problém vidí ambulantní specialisté také ve výši předběžné úhrady. „Máme za to, že jde o snahu opticky navýšit tržby ambulancí během roku 2024 bez ohledu na to, že v květnu 2025 je budou čekat neúměrně vysoké vratky peněz. Připouští-li autor vyhlášky MZ navýšení úhrad na minimálně 115 procent roku 2022, nechť tomu přizpůsobí hodnoty bodů a koeficientu ve vzorci,“ píše Sdružení ambulantních specialistů ve stanovisku k návrhu úhradové vyhlášky.

V tomto stanovisku ale na druhou stranu sdružení uvádí, že kladně hodnotí respektování požadavku na systém úhrad včetně výpočtu PUROo nikoli jen z úhrady v roce 2022, ale se zohledněním nárůstu bodových hodnot výkonů se zárukou minimální hodnoty bodu ve výši jedné koruny. Pozitivně vnímá také vznik nových signálních kódů při ošetření pacientů mladších 18 let.

Podle zubařů je návrh bizarní

Návrh úhradové vyhlášky velmi zarazil stomatology, kteří jsou jedním ze sedmi segmentů, jimž se povedlo uzavřít s VZP alespoň parciální dohodu.

„Je to naprosto bizarní. Díky parciální dohodě mělo vše plus minus zůstat. Ale někdo měl potřebu – někdo anonymní – upravit cenu každého kódu. Řada zásahů jsou totální nesmysly. Ministerstvo deklarovalo podporu dětem a pohotovostem, právě tam ale ubralo. Je to více za zaregistrování, ale méně za léčbu. Lidi budou zase víc naštvaní na ‚nenažrané stomatology‘,“ pozastavuje se prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, podle něhož by bylo na místě ze stanovování úhrad ministerstvo vyřadit a nechat celý proces na dohodě segmentů s plátci.

Ambulantní rehabilitaci by bylo třeba navýšit

Oproti tomu následná lůžková péče, která je dalším ze segmentů, jenž uzavřel parciální dohodu s VZP, je s navrženým zněním poměrně spokojená.

„Za následnou a dlouhodobou lůžkovou péči je návrh MZ, který prošel veřejným informačním kolečkem, zcela racionální. V dané situaci je to dle mne střízlivé maximum možného. Úhrada umožní pokračování poskytování péče v těchto zařízeních na odpovídající úrovni. Samozřejmě je tu ale vedle tohoto stavu stále zatížení podhodnocení této péče z minulosti,“ uvádí ředitel Hamzovy léčebny Luže-Košumberk Václav Volejník.

Problém je ale podle něj v návrhu snižujícím hodnotu bodu pro léčebnou rehabilitaci ambulantního typu. Proto byl podán návrh na úpravu této změny pro rok 2024, který byl přijat do připomínkového řízení.

„Výsledek je v rukou analytiků, což nepovažuji za špatný postup. Samozřejmě jsme argumentovali, že cílem by měl být přesun kvalitní péče právě do sféry ambulantní a snižování ceny této práce by bylo kontraproduktivní. Nicméně celý výsledek letošního dohodovacího řízení a předložený konečný návrh úhrad ze strany MZ je obecně hodnocen jako velmi kladný přístup v ekonomické situaci, ve které žijeme,“ dodává Volejník.

Michaela Koubová