Foto: Marco Verch/Flickr, licence CC BY 2.0

Válek i Jurečka se zaručili za chod nemocnic. Pokud se zákoník práce porušuje, obraťte se na ně, doporučuje Jan Přáda

„V případě, že už v současnosti pracujete déle než 12 hodin v kuse nebo máte v téhle chvíli více přesčasů než 40 hodin, prosím obraťte se na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.“ Po včerejším podvečerním společném jednání to na facebooku uvedl předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda. Podle Mariana Jurečky bude díky novele možné přesčasovou práci kontrolovat lépe. Upravit by se zřejmě mělo také potvrzení atestací.

Ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci ve zdravotnictví se do vládní novely dostalo poslaneckým pozměňovacím návrhem. Část mladých lékařů už delší dobu upozorňuje na to, že toto ustanovení umožňuje zdvojnásobit počet hodin přesčasů u lékařů na 832 hodin ročně, pro záchranáře by šlo o 1000 hodin přesčasů za rok.

Do výzvy politikům, aby novelu neschválili, se podle informací Jana Přády zapojilo 4 000 z 20 000 lékařů sloužících v nemocnicích. Tito lékaři chtějí v prosinci odmítnout sloužit další přesčasy nad rámec těch povinných.

Ministři ovšem lékaře vyzvali, aby sami přišli s řešením. Podle Přády by dodržování limitů přesčasů ze současného zákoníku práce nemuselo nutně znamenat nedostatek lékařů. Zkušenosti ze srovnatelně velkých zemí s podobným množstvím lékařů podle něj ukazují, že je třeba lepší organizace a efektivita péče. Podle něj ji lze zajistit více nelékařskými pracovníky, kteří by zajišťovali například administrativu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ovšem nepředpokládá, že by se novela zákoníku práce týkající se mimo jiné přesčasové práce lékařů ještě měnila. „Zaměstnavatel může nařídit 150 hodin ročně. Všechno ostatní je o dohodě,“ řekl k tomu. Odpůrci novely s tím ale nesouhlasí. Podle nich jsou k přesčasům nad tento rámec na pracovištích tlačeni a odmítnout je není ve většině případů možné.

Podle Jurečky je ale možné přijmout buď Sněmovnou, nebo Senátem dříve schválenou verzi. „V obou ale zůstává možnost dobrovolných přesčasů navíc,“ řekl.

Válek však už dříve uvedl, že novela je potřebná i kvůli jiným úpravám, proto není možné ji odložit.

Další projednávanou změnou by podle Přády mohlo být zjednodušení doložení atestace lékaře. „K atestaci není potřeba, aby vám to doložil primář nebo vedoucí lékař. Stačí jenom doložit to, že jste absolvovali povinné stáže a kurzy a připojit pracovní smlouvu, že jste pracovali pět let,“ uvedl a dodal, že by rozhodnutí lékaři měli již brzy mít „černé na bílém“. Pokud by tedy lékaři byla na pracovišti zdržena atestace či byl vyvíjen nátlak, situaci by měl řešit resort zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Pomohla by další novela zákoníku práce?

Podle Mariana Jurečky se v příštím roce chystá další novela zákoníku práce, která by mohla problémy vyřešit. Jednání s mladými lékaři a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem by se mělo uskutečnit zase za měsíc. Předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory ocenil navázání dialogu, výsledky schůzky ale podle něj pro řadu kolegů nebudou dostatečné.

Vlastimil Válek by chtěl s mladými lékaři řešit hlavně systém odměňování a to komplexně. „Pojďme pracovat na tom, abychom systém odměňování zdravotníků posunuli tak, jak je to běžné v západní Evropě. Baví se o objemu příjmu, ne o jeho jednotlivých složkách,“ řekl.

-ns-, -čtk-