Foto: Pixabay

Válek souhlasí s širší možností úvěrů pro nemocnice

Fakultní nemocnice by v budoucnu měly mít možnost obdobných úvěrů, na které mohou dosáhnout ostatní nemocnice. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) to řekl na dnešní tiskové konferenci na dotaz ohledně pozměňovacích návrhů k takzvanému konsolidačnímu balíčku, který ve čtvrtek Sněmovna poslala do závěrečného projednávání. Vysvětlil, že nyní mohou nemocnice přímo řízené ministerstvem čerpat pouze takzvané dodavatelské úvěry. Všechny možnosti půjček mají podle ekonomických expertů vést k snížení cen půjček, uvedl. S návrhem, který by mohl být využit při plánovaných investicích přímo řízených nemocnic za desítky miliard, podle Válka souhlasil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Další změna se týká možnosti slučování podřízených organizací ministerstev. Válek však touto cestou u nemocnic jít nechce, novelizace se podle něj týká výzkumných ústavů, které ministerstvo zdravotnictví nemá. Od fakultních nemocnic v Brně a Praze si ale ministr vyžádal vypracování jasné strategie spolupráce tak, aby nebojovaly o stejné pacienty.

„Určitě si nemyslím, že je to správná cesta,“ uvedl Válek k možnosti slučovat fakultní nemocnice s tím, že o věc se pokoušeli někteří jeho předchůdci. Fakultní nemocnice ale podle něj musejí nicméně víc spolupracovat. „Ředitelé se musí naučit, že jsou pověření, zřizovatelem, že je ministerstvo“, dodal. Jako příklad uvedl pražské nemocnice Na Homolce a v Motole. Spolupracovat mají tyto špičkové instituce v oblasti simulace a onkologie.

-čtk-