Zdroj: Pixabay

Vládní rada doporučila cenu Česká hlava kardioložce Moťovské

Cenu Česká hlava za vynikající přínos vědě by mohla letos získat jako první žena kardioložka Zuzana Moťovská. O nominaci, kterou posoudí vláda, rozhodla vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Na svém webu o tom informovala vláda. Moťovská, která je profesorkou vnitřního lékařství na Univerzitě Karlově, je mezinárodně uznávanou odbornicí na kardiovaskulární onemocnění.

„Českou Nobelovu cenu“ vláda uděluje osobnostem vědy za jejich celoživotní úspěšné a prvotřídní expertní působení s mezinárodním významem, uvedla ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. „Jsem ráda, že se v letošním roce sešly opět vysoce kvalitní nominace. Výběr kandidátky, kterou je pro rok 2023 profesorka Zuzana Moťovská, byl přesto jednoznačný. Tato přední česká kardioložka je první ženou navrženou vládě na udělení ceny,“ doplnila.

Moťovská vede akutní kardiologii v kardiocentru 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Je odbornicí na kardiovaskulární onemocnění a ischemickou chorobu srdeční. Má významný podíl na studiích ovlivňujících doporučení pro léčbu onemocnění koronárních tepen. „Původní výsledky akademického výzkumu vedeného profesorkou Moťovskou jsou každoročně prezentovány na celosvětově nejprestižnějších kardiologických konferencích,“ uvedla vláda. Moťovská se zabývá také vlivem ženského pohlaví na zvládání kardiovaskulárních onemocnění.

Moťovská působí také jako vědecký sekretář České kardiologické společnosti a je členkou představenstva Akademického senátu Univerzity Karlovy. Byla taktéž v představenstvu Evropské kardiologické společnosti, má podíl na organizaci národních a mezinárodních edukačních odborných akcí. Spolupracuje s prestižními výzkumnými institucemi v USA včetně Harvardské univerzity, s pařížskou vysokou školou Sorbonnou nebo německou Heidelberskou univerzitou.

ČTK